Spring naar de tekst

Op 11 april 2017 organiseren Abrona, Amerpoort, Bartiméus, Reinaerde, Sherpa, Zideris en VGU samen een Dementietafel: een plek waar u in een ongedwongen en open sfeer elkaar kunt ontmoeten en ervaringen kunt delen. We praten met elkaar over een thema rond dementie bij ouderen met een verstandelijke beperking. Dit keer is het thema “Levensverhalen”.

Lees meer...

In 1976 richtte beeldend kunstenaar Max Timmerman bij Abrona het eerste beeldend atelier voor mensen met een handicap in Nederland op. Abrona Ateliers bestaat anno 2017, ruim 40 jaar later, nog steeds, en is te vinden in de wijk Sterrenberg in Huis ter Heide (gemeente Zeist). Vanaf de start is Cor de Jong wekelijks in dit atelier te vinden. Werkte hij in het begin van zijn kunstenaarsperiode vooral met linosnedes en ontwikkelde hij een heel eigen beeldtaal, de laatste jaren is Cor vooral bekend door zijn treffende “tegeltjeswijsheid”. Bekijk de prachtige film over Cor. De filmproductie is gemaakt en aan Abrona geschonken door Triproductions in samenwerking met Milou Overeem.

Een korte filmproductie van Abrona voor en door cliënten, ondernemingsraad, centrale familieraad en bestuur van Abrona.

Lees meer...

In het hart van Leusden, dichtbij winkels, bibliotheek en restaurants, worden 29 individuele appartementen voor cliënten van Abrona gerealiseerd in ‘Het huis van Leusden’. Dit nieuwe gemeentehuis zal gedeeltelijk door de gemeente Leusden worden gebruikt en er komen ook koopappartementen in. Het huurcontract is 22 december ondertekend. De verwachte oplevering is eind 2018.

 

Cliënten die nu wonen op de locaties De Stegel en De Waterlinie in Leusden, krijgen dan voor het eerst een eigen appartement met individuele voorzieningen. Ook is veel aandacht besteed aan gemeenschappelijke ruimten waar ontmoetingen op een natuurlijke manier kunnen ontstaan.
De bestemming van de huidige gebouwen van De Stegel en De Waterlinie is op dit moment nog niet bekend.

 

In Het Huis van Leusden komt ook een restauratieve voorziening. Cliënten kunnen zo werken en dagbesteding krijgen op hun eigen woonlocatie en deelnemen aan allerlei activiteiten.
Abrona is blij met deze unieke woonplek voor cliënten in Leusden, midden in de Leusdense samenleving.

 

wij gaan verhuizen

Op 21 november verhuizen de cliënten van Damhertlaan naar een geheel nieuw appartementencomplex gelegen aan de Edelhertlaan in Driebergen.

Een mooi project, in samenwerking met Heuvelrug Wonen.

 

De cliënten verheugen zich op deze verhuizing. Enkele reacties:

“Bij Edelhert ga ik het anders doen, daar heb ik over nagedacht, ik eet in mijn eigen appartement’

‘Bij Edelhert heb ik 2 stoelen in mijn appartement, er kan ook iemand bij mij in het appartement komen eten, gezellig’.

‘Misschien drink ik wel koffie met de groep maar misschien ook niet, waar ik zin in heb, ik zie wel’

‘Ik ga in mijn eigen appartement soep en eieren koken’.

Lees hier het bericht van het zorgteam en de cliënten van locatie Edelhertlaan.

 

 

van visie naar verandering bij Abrona


twee boekenHet boek #nuVerder (oktober 2016) gaat, samen met het boek #hetKANanders (mei 2015) over de organisatieverandering van Abrona. De veranderingen in het zorgstelsel hebben de zorg in Nederland op z’n kop gezet. Abrona heeft ervoor gekozen om de veranderingen aan te grijpen om zelf te veranderen. Wat Abrona vanuit visie en ambitie wil bereiken, is veel meer dan een reorganisatie. Ze wil anders werken. #hetKANanders gaat over de intenties en veranderaanpak van Abrona. En over de eerste tekenen van verandering die medewerkers en managers in hun organisatie ervaren. #nuVerder is het vervolg op #hetKANanders. Is Abrona er in geslaagd? Hebben cliënten nu meer eigen regie? Als dat inderdaad gelukt is, hoe komt dat dan? En hoe ziet dat er in de dagelijkse praktijk nou echt uit?

 

U kunt het boek #nuVerder hier downloaden (PDF, 789Kb) of hier bestellen.

U kunt het boek #hetKANanders hier downloaden (PDF, 850Kb) of hier bestellen.

 

images5XEI0QLVVeel locaties van Abrona organiseren regelmatig dagjes uit zoals bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin of een boottochtje. Voor een groot aantal cliënten is dat helemaal niet haalbaar omdat zij een ernstige verstandelijke- en/of fysieke beperking hebben. Daarom heeft Abrona de Reizende Belevenis bedacht. Speciaal voor locaties waar veel ouderen of cliënten met een ernstige verstandelijke beperking wonen. Cliënten krijgen op hun eigen locatie bezoek van een ballonnenclown of worden getrakteerd op een voorstelling van theatergezelschap de Lachende Zon.

Abrona is ontzettend blij met de hulp van de Vrienden van Abrona en van Fonds NutsOhra die met een gulle bijdrage deze geweldige Belevenis mogelijk hebben gemaakt.

 

Volg de Reizende Belevenis op facebook: Stichting Vrienden van Abrona

 

De Reizende Belevenis is gestart in oktober en duurt tot eind januari 2017.

 

Voor meer informatie: http://vriendenvanabrona.nl/reizende-belevenis-komt-naar-toe Of neem contact op met Wilke Sloesarwij, Fondsenwerver stichting Vrienden van Abrona 06-46194514 of Harm Beishuizen, organisator activiteiten cliënten bij Abrona 088-2019206

 

nederland onbeperktMensen met een beperking zijn ver gekomen. En ze willen door. Dit moet tussen de oren komen van het Nederlandse publiek, de overheid, de politiek, het onderwijs en werkgevers. Daarom voeren de VGN en de ledenorganisaties de komende twee jaar campagne: Nederland Onbeperkt.

 

Donderdagmorgen 13 oktober trapten rolstoeltennisster Esther Vergeer en Femke Halsema, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de campagne Nederland Onbeperkt af.

Doel van de campagne is om mensen met een beperking zichtbaarder te maken in de samenleving. Het streven is een land waar ook mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking onbeperkt mee kunnen doen.

Mensen met een beperking laten zelf zien wat Nederland Onbeperkt voor ze betekent en wat ze nodig hebben om verder te komen. Ook Abrona gaat zich inzetten voor de campagne. Het motto: Zo ver zijn we gekomen. En we willen door!

 

Bekijk ook de tv-uitzending van Pauw van 13 oktober over ‘Nederland Onbeperkt’

 

poster1      poster2

Custom Properties zoek

 

Of kies een locatie:
kaart