Abrona en Careyn Weddesteyn werken intensief samen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen via Abrona NUdoen! werkervaring op in de ouderenzorg

Cliënten van  Abrona  NUdoen! en  bezoekers en bewoners van Careyn Weddesteyn in Woerden doen veel activiteiten met elkaar. Niet alleen volgen zij samen dagbesteding, de medewerkers doen ook allerlei werkzaamheden voor en met ouderen. ‘Daardoor leren zij om te gaan met deze kwetsbare groep en doen zij bovendien, op een laagdrempelige manier, werkervaring op ,’ zegt Esther van de Woestijne van Abrona.  

Verpleeghuis Careyn Weddesteyn biedt zorg aan ongeveer 150 ouderen in huis en biedt dagverzorging en -behandeling aan cliënten van buiten. Tussen Careyn Weddesteyn en Abrona bestaan al jaren goede contacten. Medewerkers van Abrona  NUdoen! zijn mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij helpen onder andere mee met ondersteunende diensten als bewoners ophalen en wegbrengen en werken in de keuken en het restaurant.

Integrale dagbesteding

Eliah werkt op de groep
Eliah werkt op de groep

De ontspannen contacten tussen ouderen en  mensen met een beperking bracht beide organisaties op het idee om een  vorm van dagbesteding op te zetten. Ook Kwintes, organisatie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, sloot zich bij dit initiatief aan. Al ruim twee jaar volgen medewerkers van Abrona NUdoen! en Kwintes hun gezamenlijke, integrale dagbesteding met ouderen van Weddesteyn. Esther: ‘Ze maken kaarten, doen spelletjes of helpen bij het rolstoeldansen. Ook zijn medewerkers van NUdoen! Groen een ochtend per week aan het werk om tuintjes op te knappen van de bewoners. Dat werkt erg goed. Ouderen en medewerkers kletsen gezellig met elkaar. Dat is voor iedereen belangrijk.’ Tonny Jaspers, activiteitenbegeleider van Careyn Weddesteyn: ‘De medewerkers van Abrona NUdoen! hebben een positieve invloed op onze bewoners. Ze zorgen voor extra sfeer en komen vaak verrassend uit de hoek. Ook houden zij onze medewerkers scherp. Als een bewoner om 11.00 uur naar de fysiotherapeut moet, dan is dat geen minuut later!’

Werknemersvaardigheden

Sharella werkt in de keuken
Sharella werkt in de keuken

Door deze goede ervaringen is de samenwerking verder uitgebreid met een soort ‘werkervaringsplekken’.  Inmiddels zijn twaalf medewerkers van Abrona NUdoen!  actief op diverse bedrijfsplekken binnen Careyn Weddesteyn. Zij werken in het kinderdagverblijf, bij de kapper, helpen bij het schoonmaken, staan in de keuken, lopen mee met de technische dienst, assisteren bij het ophalen en wegbrengen van bewoners en helpen bij de spelletjesmiddag. Esther: ‘Iedereen kan meedoen en  zijn talenten laten zien.  We zien onze medewerkers groeien in hun rol.  Bovendien is het een mooie manier voor ze om werknemers - en vakinhoudelijk  vaardigheden te leren en te ontwikkelen. Ook ons aanbod van trainingen en workshops zoals horecavaardigheden, weerbaarheid, hygiënisch werken en competentiegericht werken, helpt daarbij. Het  kan soms zelfs een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe dan ook, we zien dat onze medewerkers  echt deel uitmaken van Weddesteyn en veel waardering krijgen voor hun werk.”