Cliënten Abrona op bezoek bij De Ruijter

Ulco is een ervaren inpakker bij UW bedrijf in Utrecht en een enorme hagelslagfan. Elke dag doet hij hagelslag op zijn brood. Toen in de cliëntenraad de vraag gesteld werd: “Waar zou je heel graag eens willen rondkijken of wie zou je willen ontmoeten?” wist Ulco het meteen. Hij wilde naar de De Ruijterfabriek om met eigen ogen te kunnen zien hoe dat nu gaat: “Hoe maken ze hagelslag en hoe wordt de hagelslag ingepakt?” Met zijn wens stak hij nog 3 andere huisgenoten aan die ook heel graag bij De Ruijter wilden kijken.

Om deze wens mogelijk te maken, bedachten we dat we aan De Ruijter (onderdeel van Colbrand) zouden vragen of ze mee wilden doen aan de Prokkelweek. Dit is een week waarin allerlei ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dit idee vonden ze bij De Ruijter zo leuk dat de vier Abrona-huisgenoten in juni werden uitgenodigd voor een rondleiding.

Het werd een geweldige ochtend. Na een hartelijk welkom en leuke kennismaking, kregen we een korte uitleg over wat er in de fabriek, behalve de hagelslag nog meer wordt gemaakt. 

Daarna trokken we de veiligheidsschoenen en witte jassen aan, deden onze haarnetjes op en oordoppen in. En na ook nog even handen wassen stonden we eindelijk in de gigantische fabriekshal. Iedereen keek zijn ogen uit: enorme hoge stapels siroopblikken. In de volgende hal roken we meteen de chocolade en zagen we overal pakken hagelslag op de band voorbijschieten. Aan de andere kant van de hal zagen we een enorme bak met chocola. Hier kreeg Ulco antwoord op zijn vraag en kon hij zien hoe allerlei machines vlokken en hagelslag maken van chocola, doosjes automatisch gevouwen worden, hagelslag in de pakken stroomt, alles ingepakt wordt en uiteindelijk op pallets klaarstaat om ingeladen te worden in vrachtauto’s.

Als afsluiting van de ochtend lunchten we met de werknemers van de fabriek. Natuurlijk met hagelslag!

Bij vertrek stond voor iedereen een tas met de nieuwe naam van de fabriek: Colbrand, gevuld met allerlei artikelen uit de fabriek.

Bij thuiskomst vatte Ulco de ochtend nog een keer samen: “Een geweldige ervaring en wat een ontzettend aardige mensen.”

Marcel en Janko, heel hartelijk dank voor de fantastische rondleiding en uitleg!