Technische innovatie: slimme luier voor zorg op maat

Orionplein 6b

Abrona’s zorglocatie Orionplein gaat meedoen met de tweede fase van een proef met slimme luiers. De luier bevat technologie waarmee het vochtniveau nauwkeurig bijgehouden wordt. Zo kan de zorgprofessional beter inschatten wanneer welke zorg nodig is. Deze toepassing verlicht het werk van zorgprofessionals en helpt om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren.

Incontinentie onderschat probleem
Incontinentie is een onderschat probleem. Uit onderzoek blijkt dat het probleem voorkomt bij 48,2%* van de bewoners van zorglocaties. Ongewild urineverlies heeft zowel fysiek als mentaal een grote impact op het leven van de cliënten. De zorg voor mensen met incontinentie is een zware belasting voor zorgprofessionals. Die moeten nu nog regelmatig handmatig de status van de luier controleren. Ook het grote aantal (soms onnodige) (nachtelijke) verschoningen en lekkages zorgen voor extra druk op personeel.

Slimme luier voor zorg op maat
De Abena Nova bevat slimme technologie van MediSens Wireless die continu veranderingen in het vochtniveau van de luier registreert, tot op de millimeter nauwkeurig. Aan elke luier is een discreet apparaatje verbonden dat draadloos de zorgprofessionals informeert over de status van de luier.  Door de nauwkeurige informatie kunnen zorgmedewerkers de slimme luier gebruiken om de zorg beter te plannen. De tijdsbesparing die het gebruik van de slimme luier oplevert geeft hen meer tijd voor persoonlijke zorg op maat.

Praktijktest op Orionplein
Op de locatie Orionplein doen we graag mee aan het uitproberen van nieuwe technologieën, die het leven van cliënten verbeteren en cliënten en medewerkers meer zelfredzaam maken. De slimme luier wordt in november op twee woningen van Orionplein getest. Hiermee helpen wij het product te verbeteren, zodat het bij de introductie écht aansluit op de praktijk van de zorg.