Eerste zonnepanelen op het dak in Huis ter Heide

Sagar, Nico, Nick, wonen bij Abrona en zijn duurzaamheidsambassadeurs.
Sagar, Nico, Nick, krijgen ondersteuning van Abrona en zijn duurzaamheidsambassadeurs

De eerste van de 462 zonnepanelen zijn op 23 mei op het dak van het grootste gebouw in Huis ter Heide geplaatst. Deze zonnestroom-installatie is onderdeel van een lange-termijn traject voor verduurzaming. Bij de eerste fase zullen 16 locaties worden voorzien van zonnepanelen en/of ledverlichting. Nick Vermeulen, Sagar Marhe en Nico Oosterink krijgen ondersteuning van Abrona en zijn daar duurzaamheidsambassadeurs. Zij bedienden de lift met daarop de panelen en zo werd de plaatsing van de installatie feestelijk geopend.

Jan Snijder, manager Bedrijfsvoering: “Onze aanpak omvat naast het plaatsen van zonnepanelen en ledverlichting, ook een bewustmakingstraject bij medewerkers en cliënten. De komende jaren gaan we meerdere locaties verduurzamen. Dit is een wens vanuit de organisatie maar zeker van onze cliënten en hun familie. Iedereen kan een bijdrage leveren. Zo nemen we met elkaar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Sagar, Nick en Nico.
Sagar, Nick en Nico.

Opbrengsten voor Abrona
Als alle maatregelen zijn doorgevoerd gaat de ledverlichting ruim 250.000 kWh aan bespaarde stroom opleveren en wordt er bijna 850.000 kWh opgewekt aan zonne-energie. Dit levert een CO2-reductie van maar liefst 6 ton op. Dit komt overeen met het planten van ruim 30.000 bomen.

Naast de technische aanpassingen, spelen educatie en voorlichting een belangrijke rol. Nick Vermeulen: “Dat er ook een bewustwordingsprogramma voor ons komt, is belangrijk. Het gaat niet alleen over zonne-energie, het gaat ook over goede dingen doen voor de aarde, zoals energie besparen en bijvoorbeeld afval scheiden.”

Sagar Marhe vult aan: “Ik vind het echt supergaaf dat Abrona duurzaam wordt, dat maakt ze een voorloper. Een duurzaamheidsambassadeur is belangrijk zodat iedereen nadenkt over wat allemaal stroom verbruikt. Ik wil anderen bewust maken. Als we namelijk niet duurzaam leven, maken we problemen voor onszelf.”

Nico Oosterink zegt daarover: “Ik vind het heel belangrijk dat we bezig zijn met duurzaamheid. We hebben maar 1 wereld en die moeten we koesteren.

Abrona is voor de verduurzaming van zonnestroom, ledverlichting en bewustmaking een samenwerking aangegaan met Onze Zorg is Opgewekt.