In Memoriam Nico Speelman

Op zaterdag 9 april 2022 is de oud bestuurder van Stichting Sterrenberg, Nico Speelman, op 84 jarige leeftijd overleden.

Nico Speelman kwam in 1971 als algemeen directeur in dienst van Sterrenberg, toen nog onderdeel van de Johannes Stichting. Het waren roerige tijden in de jaren 70 van de vorige eeuw. De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking was volop in beweging, mede veroorzaakt door de “Dennendal affaire”.

Nico Speelman verstond de tijdgeest ten aanzien van deze ontwikkelingen goed. Hij was een bestuurder met een opmerkzaam oog voor zowel de cliënten als de medewerkers. Hij kende iedereen en zijn deur stond ook altijd open voor iedereen. Hij was een bestuurder die mensen ruimte gaf. Hij was bescheiden, rustig en integer.

Hij had een duidelijke visie. Mensen met een verstandelijke beperking hebben mogelijkheden en die mogelijkheden moet je op een doordachte manier ontwikkelen. De dienstverlening is meer dan zorgen voor bad, bed en brood. Ook de creatieve mogelijkheden van de mens met een verstandelijke beperking werden ontwikkeld en er werd aandacht gegeven aan levens- en geloofsvragen mede door het instellen van een stuurgroep ethiek.

In zijn bestuurdersperiode werden locaties buiten Sterrenberg betrokken in Zeist, Soesterberg, Maarssenbroek en De Meern. Ook werd er al een begin gemaakt met nadenken over wat later de Omgekeerde Integratie werd genoemd.

Tot 1998 is Nico Speelman werkzaam geweest als bestuurder van Sterrenberg en bij de totstandkoming van de fusie met de Dokter Willem de Jong Stichting tot Abrona is hij met vervroegd pensioen gegaan. Veel waardering en groot respect hebben we voor zijn inzet al die jaren.

Oprechte condoleances voor zijn naaste familie.

NicoSpeelman