Ode aan de mantelzorger in documentaire

2Doc: Voor jou wil ik zijn
Maandag 19 juli, 22.10 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start
Fotocredit: HUMAN

Al van jongs af aan voelt Janine (50) een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51). Haar ouders hebben altijd voor hem gezorgd, maar nu zij ouder en hulpbehoevend zijn, neemt Janine de zorg van hen over. Hoe pakt zij deze nieuwe verantwoordelijkheid op? Corona zorgt voor een onverwachte wending. 

2Doc: Voor jou wil ik zijn
Janine is één van de meer dan vier miljoen Nederlanders die structureel mantelzorg verlenen. In haar geval intensief en gecompliceerd. Albert-Jan leeft in zijn eigen wereld en kan niet praten. Daarom moet Janine regelmatig belangrijke beslissingen nemen zonder precies te weten wat er in hem omgaat. Dat maakt haar vaak onzeker, want hoe weet ze of ze het goed genoeg doet? Zij is voortaan degene die meegaat naar zijn behandelingen. Ingrepen die het beste zijn voor Albert-Jan, maar waar hij duidelijk onrustig van wordt. Janine worstelt zowel fysiek als mentaal met haar nieuwe rol, want hoe kan ze ervoor blijven zorgen dat ze - ondanks alles wat ze hem moet ‘aandoen’ - ook nog gewoon zijn lieve zus is?

Janine slaat zich er, samen met haar zusje Annette, moedig en met de nodige humor doorheen. Maar als het coronavirus Nederland bereikt en de woongroep van Albert-Jan wordt afgesloten van de buitenwereld, wordt het haar te veel. De zussen kunnen niet meer bij hun broer op bezoek en zijn afhankelijk van de begeleiding om met hun broer te communiceren. Met Albert-Jan zelf gaat het tijdens de lockdown verrassend goed, wat weer nieuwe vragen oproept. Hoe hard heeft hij zijn zussen eigenlijk nodig?

Documentairemaker Marinka de Jongh: "Deze film is een ode aan de liefde tussen een broer en een zus maar ook een ode aan alle mantelzorgers die, net als de familie Barlo, nooit zullen opgeven."

Over de hoofdpersonen
Albert-Jan Barlo (51) heeft het syndroom van Down en woont sinds lange tijd in een woongroep van Abrona. Albert-Jan kan niet praten en hoort en ziet slecht, maar laat goed merken wanneer hij het naar zijn zin heeft. Zo luistert hij met Janine naar muziek en drinkt hij graag een biertje.
 
Janine Kwinkelenberg-Barlo (50) werkt in de gezondheidszorg en heeft hierdoor medische kennis die vaak goed van pas komt. Ze is daarom, naast bewindvoerder, het eerste aanspreekpunt voor de woongroepbegeleiders en artsen van Albert-Jan. Janine is getrouwd met Remco, samen hebben ze twee kinderen. 
 
Annette Barlo (46) is actrice en presentatrice. Ze heeft haar eigen rol in de zorg voor Albert-Jan en is echt een klankbord voor Janine. Samen vervullen ze hun rol met veel energie en humor. Annette is getrouwd met Frank, samen hebben ze twee kinderen. 

Over de documentaire
Voor jou wil ik zijn is een documentaire van Marinka de Jongh. Ze groeide op tussen mensen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis van haar ouders. Met veel bewondering en respect keek ze naar mensen die ongevraagd met de zorg voor een naaste geconfronteerd werden. In het Thomashuis waren dit meestal de ouders, maar hoe ouder de bewoner en de ouders, hoe vaker broers en zussen de zorg overnamen. 

Marinka's ervaringen in het Thomashuis vormden de inspiratie voor Voor jou wil ik zijn. 
Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch begeleidden haar bij haar eerste lange documentaire.

Voor jou wil ik zijn wordt uitgezonden door HUMAN, in coproductie met Een van de jongens.

Meer informatie: human.nl/voorjouwilikzijn.

Napraten 
Een op de vijf mensen in Nederland is mantelzorger, in 2040 is dat naar verwachting drie op de vijf. Voor jou wil ik zijn toont de complexiteit van zorgen voor iemand die zelf niet kan aangeven wat hij wil en voelt. Over de dagelijkse dilemma's die in de documentaire aan bod komen, worden speciale bijeenkomsten georganiseerd voor zowel naasten als mensen uit de zorg.
 
Binnenkort is op deze pagina meer informatie te vinden. 

Bron: Persbericht Eenvandejongens