Participatie is gewoon meedoen

Bij Abrona vinden we het belangrijk dat mensen meedoen in de samenleving op een manier die bij hen past. Het gewone leven ervaren noemen we dat. De afdeling Participatie helpt daarbij. Neem bijvoorbeeld Roy die een mooie ontwikkeling door maakte. “Eerst zat ik alleen thuis op de bank, nu ben ik officieel assistent medewerker logistiek.”

De afdeling Participatie biedt een passende vorm van daginvulling voor alle mensen die ondersteuning krijgen van Abrona. Daarbij werkt Abrona persoonsvolgend, ontwikkelingsgericht en inclusiegericht. Dat betekent dat er wordt gekeken naar iemands persoonlijke behoeften en talenten (persoonsvolgend). Dat de focus ligt op ontwikkeling (en als dat niet mogelijk is, behoud) van zelfredzaamheid, sociale vaardigheden, werknemers- en vakvaardigheden (ontwikkelingsgericht). En dat het gaat om zo gewoon meedoen in de samenleving (inclusiegericht).

Zelfvertrouwen
Roy heeft hierin mooie ervaringen opgedaan, die hem veel zelfvertrouwen hebben gegeven. “Toen ik thuis zat wist ik niet hoe mijn dag zou verlopen. Ik had weinig contact met andere mensen en was eenzaam. Mijn begeleiders vonden dagbesteding een goed idee. Ik ben toen bij de participatiegroep van De Valkenier gekomen. Sindsdien gaat het beter met mij. Ik heb geassisteerd op andere groepen en op een school hielp ik kinderen met een computerprogramma om woordjes te leren.”

Aan de slag
De Valkenier is een participatielocatie in Maarssen waar je de gelegenheid krijgt om je talenten en interesses te ontdekken. Er zijn drie belevingsgerichte groepen waar snoezelen en behoud van vaardigheden centraal staan. Er wordt ook licht industrieel werk uitgevoerd. Op donderdag kookt een groep voor woonlocatie De Reiger, waarvoor de producten zoveel mogelijk zelf worden verbouwd in de tuinkas. Roy nam op De Valkenier deel aan het activeringstraject. Als je een Wlz- of een Wmo-indicatie hebt, en geen daginvulling zoals werk, dagbesteding of een opleiding, dan kun je via dit traject ontdekken waar je talenten liggen. Je werkt aan je doelen en samen met je begeleider zoek je een passende werkplek.

Brancheopleiding
Roy vertelt dat hij is begonnen met de brancheopleiding Logistiek. “Daar heb ik veel geleerd zoals inventariseren, de administratie en het verzenden van pakketten. Tijdens mijn stage werkte ik als logistiek medewerker in een magazijn. Alles werd goed uitgelegd. Dat heeft mij erg gemotiveerd. Ik heb zelfs mijn heftruckexamen gehaald! Dat is een erkend diploma, dus ik mag nu ook in een ander magazijn op een heftruck rijden.”

Soepele overgang
De overheid wil de overgang tussen dagbesteding en betaald werk bevorderen. Daarom hebben Abrona en Sociaal ontwikkelbedrijf UW de handen ineengeslagen. Zij zijn een proef gestart waarbij kandidaten van Abrona aan de slag gaan bij het UW. UW zorgt voor verschillende soorten werkzaamheden en een arbeidscoach van Abrona verzorgt de dagelijkse begeleiding. De stage die Roy liep, was bij UW. “Voor mij was het belangrijk dat iedereen om mij heen bleef staan om mij te helpen. Als ik iets niet wilde of niet durfde, werd ik toch gestimuleerd om door te zetten. Voor mijn examen van de brancheopleiding Logistiek ben ik cum laude geslaagd. Ik ben nu officieel assistent medewerker logistiek.

Roy bij zijn heftruck

Brancheopleidingen bieden kansen
De Academie voor Zelfstandigheid heeft in samenwerking met de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) drie brancheopleidingen ontwikkeld: Assistent groen, Assistent facilitair en Assistent logistiek. Deze opleidingen zijn erkend door de branche en geven toegang tot entree onderwijs (mbo-opleiding, niveau 1).

Deze opleidingen zijn ontwikkeld voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is. In de opleiding wordt gewerkt aan algemene werknemersvaardigheden en beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. De opleidingen kunnen worden afgesloten met een erkend branchediploma of certificaat. Hierdoor wordt de overstap naar een passende werkplek in de samenleving makkelijker.

Samen met Philadelphia, Amerpoort, Reinaerde en Sherpa heeft Abrona invulling gegeven aan de organisatie van de brancheopleidingen in de omgeving Utrecht. Door deze unieke manier van samenwerken ontvingen 25 studenten hun diploma op 12 oktober. Waaronder Roy. Er waren ook studenten die hun diploma kregen voor een opleiding Keukenassistent en Bedieningsassistent van de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) en de opleiding woonhulp van Calibris.

De Academie voor Zelfstandigheid is een online leeromgeving waar cursussen en trainingen worden aangeboden voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Zij kunnen individueel trainingen volgen of in groepsverband. Je kan denken aan scholingen van werknemersvaardigheden, maar ook woonvaardigheden, gezonde leefstijl, burgerschap, omgaan met geld, vrije tijd, digitale vaardigheden en sociale vaardigheden. De verzameling is groot en wordt de komende jaren geoptimaliseerd en uitgebreid.

Omdat Abrona ontwikkelingsgericht werken hoog in het vaandel heeft hebben we ons aangesloten bij de VGN Academie voor Zelfstandigheid. Op verschillende dagbestedingslocaties kunnen mensen binnenkort beginnen met het gehele aanbod aan trainingen. Later kan ook op woonlocaties gebruik worden gemaakt van het aanbod. Het lesmateriaal van de Academie voor Zelfstandigheid is helpend bij de vormgeving van het invullen van gecreëerde leermomenten. Door het creëren en zien van leermomenten stellen begeleiders van Abrona mensen in staat zich beter te ontwikkelen.