Technologie in de zorg

Technologie in de zorg kan de zelfredzaamheid vergroten van de mensen die ondersteuning van Abrona ontvangen. Bovendien kan het de werkdruk van de medewerkers van Abrona verlichten. Maar wat is dat nou precies: technologie in de zorg?

Hoe vaak heb jij vandaag al op je telefoon gekeken? Om bijvoorbeeld een afspraak in je agenda te zetten, om te beeldbellen met vrienden of familie, om informatie of een recept op te zoeken of om de route naar je afspraak te plannen. Dat zijn voorbeelden van technologie. Handige apps die we dagelijks gebruiken.

Hulpmiddelen

Zorgrobot TessaZo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen van technologie, ook binnen organisaties die zorg of ondersteuning geven aan mensen met een beperking. Abrona heeft veel ervaring opgedaan met technologie in de zorg. Een werkgroep liet de organisatie kennis maken met diverse technologische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld DigiContact waarmee iemand kan beeldbellen met een professionele begeleider. Ook de Actiwatch, een horloge die registreert of iemand slaapt of wakker is, is een voorbeeld van technologie in de zorg. Robot Tessa kan iemand herinneren aan afspraken of taken, en slim incontinentiemateriaal houdt het vochtniveau bij, zodat medewerkers beter kunnen inschatten wanneer er zorg nodig is.

Zelfredzaamheid

Een ander voorbeeld is het fietslabyrint, een hometrainer die op een interactief scherm is aangesloten zodat je dwars door New York kan fietsen. Het helpt mensen met een beperking om meer te bewegen. En stel dat iemand graag wil weten wat er op een dag gebeurt omdat dit rust geeft, dan kan diegene gebruikmaken van de app MijnPlan. Hiermee krijgt iemand elke dag op dezelfde manier het dagprogramma aangeboden. De begeleider hoeft hierdoor minder aan te sturen wat voor de begeleider minder werkdruk betekent en voor de persoon die de app gebruikt meer zelfstandigheid. En dat is precies de bedoeling van technologie in de zorg: het behouden of vergroten van zelfredzaamheid, het comfort, de veiligheid en de eigenwaarde van mensen met een beperking. Voor de medewerker kan technologie een vermindering van werkdruk betekenen.

Innovatie-Route

Maar, hoe krijgt een organisatie dit allemaal goed voor elkaar? Abrona is aangesloten bij het landelijke project Innovatie-Route dat organisaties ondersteunt bij zorgtechnologie. Zo kan technologie een waardevol en vast onderdeel worden in de zorg en ondersteuning, zodat mensen met een beperking meer eigen regie, zelfredzaamheid en daarmee kwaliteit van leven ervaren.

Wil je meer weten of zorgtechnologie? Ga naar https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/
Je kunt ook mailen naar: infotechnologie [at] abrona.nl.

Peggy oefent bij de fysiotherapie met het fietslabyrint.