Bijzondere fysiotherapie

Foto Bijzondere fysiotherapieFysiotherapie bij Abrona is volledig afgestemd op mensen met een verstandelijke beperking. Door aandacht te geven. En door een behandeling af te stemmen op wie iemand is, en wat iemand kan. Het resultaat? Iemand heeft minder of geen pijn, en kan zelfstandiger wonen, leven en werken.  

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak een hulpvraag net als ieder ander. Ze hebben een overbelaste knie, rugklachten, of een sportblessure bijvoorbeeld. 
Maar meestal zien we dat mensen met een beperking bijzondere vragen hebben:

 • Ze hebben vaker een aangeboren heupafwijking of rugafwijking.
 • Ze hebben vaker sensorische klachten: op het gebied van voelen, bewegen en houding. 

Waarom fysiotherapie bij Abrona? 

Onze fysiotherapeuten hebben na de algemene opleiding fysiotherapie speciale opleidingen en cursussen gevolgd: helemaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking. 
De afdeling fysiotherapie van Abrona heeft jarenlange ervaring met deze mensen. De behandelaars zijn gewend samen te werken met cliënten, familie, begeleiders, (huis)artsen en andere hulpverleners. 

Goede communicatie voor maximaal effect

Een normale fysiotherapeut is vaak niet gewend om te communiceren met iemand die een verstandelijke beperking heeft. Met als gevolg dat niet altijd duidelijk is waar iemand precies last van heeft. Daardoor kan fysiotherapie te weinig, of geen effect hebben. Daarom besteden we tijdens fysiotherapie veel tijd en aandacht aan goede communicatie.

Fysiotherapie op maat 

De mensen die bij ons komen voor fysiotherapie (ook wel ‘fysio’ genoemd), krijgen een behandeling die is afgestemd op wie iemand is, en wat iemand lichamelijk en emotioneel aankan. 
Vaak gaan we ook naar de woning van iemand toe om te kijken waar de klachten vandaan komen. Simpele aanpassingen in huis zorgen soms al voor flinke verbeteringen.

Advies over hulpmiddelen

Bij fysiotherapie leren cliënten ook omgaan met hulpmiddelen. Wij adviseren bijvoorbeeld over het gebruik van rolstoelen, protheses, orthopedisch schoeisel en spalken. Of we helpen met digitale hulpmiddelen: bijvoorbeeld een stappenteller installeren op de smartphone. 

Fysiotherapie voor rolstoelgebruiker

Voor mensen in een rolstoel zijn de locaties ‘Huis ter Heide’, ‘De Meern’ en ‘Maarssenbroek’ extra goed ingericht. 

Je vindt er:

 • een oefenzaal met loopbrug
 • een extra brede behandelbank
 • een tillift
 • allerlei (loop)hulpmiddelen
 • fitnessmateriaal voor ‘fysiofitness’. Dit is sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut.
 • een gewichtloosheidsimulator. Dit is een soort tuigje dat vallen voorkomt. Hierdoor kan iemand loopoefeningen doen die anders te spannend of te gevaarlijk zijn.

Voor wie is fysiotherapie?

Fysiotherapie bij Abrona is bedoeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking die klachten hebben aan het bewegingsapparaat. Hiervoor hoeft iemand dus niet op een Abrona-locatie te wonen. 

Onze fysiotherapeuten zijn ook gespecialiseerd in de behandeling van mensen met:

 • een ernstige meervoudige beperking
 • niet-aangeboren hersenletsel
 • sensomotorische problemen. Dit zijn problemen met het verwerken van prikkels van het eigen lichaam en/of de omgeving. Deze problemen kunnen voorkomen bij bijvoorbeeld autisme of ADHD.

Onze specialisten