Diëtetiek

De diëtisten van Abrona geven mensen met een verstandelijke beperking een steuntje in de rug als het gaat om gezond eten. De basis is altijd een voedingsadvies op maat. Ook kan de diëtist adviseren over boodschappen doen of een gezonde maaltijd koken. 

Wat is diëtetiek?

Diëtetiek betekent eigenlijk ‘voedingsleer’. De diëtisten van Abrona geven dus informatie over wat gezonde voeding eigenlijk is. Veel mensen weten daar al wel iets van. Bijvoorbeeld dat je veel groente en fruit moet eten. Volkorenbrood in plaats van witbrood. En niet te veel vet en suiker. 

Maar hoe kies je gezonde producten in de supermarkt? Hoe maak je zelf een verantwoorde én lekkere avondmaaltijd klaar? Hoe kun je gezond afvallen? Of omgaan met voedselallergie? 

De diëtist helpt bij al deze vragen. En helpt ook bij eet- en slikproblemen.

Werkwijze: voedingsadvies als basis

De diëtist werkt in 3 stappen. 

Stap 1: De diëtist gaat praten met de cliënt en de mensen in zijn directe omgeving, zoals ouders, verzorgers en begeleiders. Hoe woont en leeft iemand? Wat eet iemand normaal gesproken? En hoe is het gewichtsverloop? Soms krijgt de diëtist ook gegevens van de huisarts. 

Stap 2: De diëtist stelt samen met de cliënt een voedingsadvies op. Dit is een dieet dat is afgestemd op wat iemand nodig heeft, maar ook op wat hij of zij lekker vindt, en op welke tijden iemand eet.
De diëtist gebruikt in het voedingsadvies tekst, en als dat nodig is ook plaatjes, foto’s en pictogrammen.

Stap 3: Er zijn geregeld vervolggesprekken om iemand te ondersteunen bij het opvolgen van de adviezen. De diëtist kijkt bijvoorbeeld of er misschien hulp nodig is bij boodschappen doen of koken. 

Gezondheidswinst

De afdeling diëtetiek helpt mensen met een verstandelijke beperking weer regie over hun eetpatroon te krijgen. En dit levert veel winst voor de gezondheid op. Zomaar wat voorbeelden uit onze diëtetiekpraktijk: mensen vallen af, voelen zich fitter, hebben een lager cholesterolgehalte, hebben minder of geen maagklachten meer, of hebben geleerd beter te eten en te slikken.  

Voor wie is diëtetiek?

De afdeling diëtetiek van Abrona is bedoeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking die hulp willen bij gezond eten of een aangepast dieet. Ook mensen met eet- en slikproblemen kunnen bij ons terecht. 

Onze specialisten