Wat doet een persoonlijk ondersteuner?

Je woont zelfstandig, maar loopt vast in je werk, of leven. Je hebt hulp nodig om eruit te komen, want alleen kun je het niet. Een persoonlijk ondersteuner van Abrona helpt. Hij of zij staat naast je, en helpt je grip krijgen op de dagelijkse dingen. Je leven komt weer op orde.   

Voor wie is persoonlijk ondersteuning? 

Vaak helpen we de volgende mensen: 

  • Mensen met een lichte verstandelijke beperking.
  • Mensen met psychiatrische problemen, zoals autisme of borderline. 
  • Mensen met psychische klachten. Ze worden bijvoorbeeld gepest in de wijk, zijn ex-verslaafd, of zijn alleenstaand met een zware depressie en bijkomende problemen.  

Ze hebben 1 ding gemeen: het zijn kwetsbare mensen die zelfstandig wonen. En allemaal hebben ze (tijdelijk) begeleiding nodig. Omdat ze het in hun eentje of met hun netwerk niet redden.

Persoonlijke ondersteuning is altijd maatwerk 

Vaak hebben cliënten behoefte aan hulp met dagindeling, vrije tijd, financiën, huishouden, persoonlijke verzorging, zoeken naar werk, gezondheid / welzijn of administratie. En toch is elke situatie weer anders.

Daarom werken persoonlijk ondersteuners niet met een kant en klaar pakket aan oplossingen. We kijken naar wat je nodig hebt qua begeleiding. Wat kun je zelf, en wat gaat nog niet goed? Heb je vrienden en familie die kunnen helpen? Zijn er vrijwilligers in de gemeente die we kunnen vragen? Kijk voor voorbeelden waarmee we je kunnen helpen op onze pagina Welke hulp kun je krijgen?

We helpen iemand het zelf te doen 

Persoonlijke ondersteuning betekent: samen zoeken naar wat jou drijft. Structuur bieden. Praktische hulp bieden. Spiegelen hoe je overkomt op een ander. Uitleggen wat de gevolgen zijn als je iets niet doet. Vertellen wat de voordelen zijn als je iets wél doet. 
 
Waar we je ook bij helpen, het uitgangspunt van persoonlijke ondersteuning is altijd: we helpen je om het zoveel mogelijk zelf te doen. We kijken naar wat al wel goed gaat, en werken van daaruit samen verder.

Je kunt meer dan je denkt

We merken vaak dat mensen tot meer in staat zijn dan ze zelf dachten. We vragen wel eens: “Kun je het écht niet, of heb je het gewoon nooit geleerd, omdat iedereen om je heen zei dat je het niet kon?” 
Door ondersteuning leren sommige mensen zelfs op late leeftijd lezen. Of ze durven weer sociale activiteiten te ondernemen. Dat kan al een wereld openen.

Wat er ook gebeurt: we blijven je steunen 

De persoonlijk ondersteuners van Abrona blijven naast je staan. Wat er ook gebeurt. Heb je een conflict met de woningbouwvereniging? Een lastige situatie met de buren? Of lukt het je niet om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen? We blijven je helpen en geven niet op. Samen zetten we stappen om grip te krijgen op de dagelijkse dingen. Zodat je leven weer op orde komt.