Kosmos

Kosmos
Orionplein 132
3712 XL
Huis ter Heide

Contactpersonen:

Ashley Zeeman, Julia Visser, Karen Rijntjes en Tim Stemmler

Op de Kosmos bieden wij je dagbesteding, wanneer betaald werken niet vanzelfsprekend is voor jou. Wij vinden het belangrijk dat je een zinvolle dag hebt en dat je jouw talenten kunt ontwikkelen. Wij willen daarom dat je je veilig voelt en vertrouwd om nieuwe dingen te leren.

De Kosmos is een plek waar ontmoeting, ontwikkeling en erbij horen centraal staan! Je mag zelf kiezen of je wilt werken, schilderen, sjouwen of lekker kijken, zitten of lui hangen en luisteren naar muziek.
Samen met jou kijken we naar je interesses, je mogelijkheden, je leerdoelen en je ondersteuningsvraag. Daarna maken we samen met jou een programma op maat.

Je kunt bij de Kosmos aan de slag op verschillende groepen. Steeds staat jouw ondersteuningsvraag centraal. Je kunt bij allerlei activiteiten gaan kijken om zo te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent of wat je nog wilt leren.
Samen met jou en je persoonlijk begeleider maken we een plan speciaal voor jou. Voor de ondersteuning bekijken we dan hoe jij bij ons aan de slag kunt, waar je plezier aan beleeft en hoe jij kunt groeien als mens en waar jij gelukkig van wordt.

Bij de Kosmos hebben we momenteel nog een paar open plekken. Wil jij een grote variatie aan arbeidsmatige werkzaamheden doen? Wil je jouw creativiteit ontdekken? Ben je ín voor allerlei verschillende huishoudelijke klussen - binnen of buiten in de wijk Sterrenberg? Of wil je liever een gezellige sfeer beleven, laagdrempelig en uitnodigend?

Maak een afspraak en kom gerust eens bij ons langs op de Kosmos om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Er kan echt heel veel! Als je bij ons aan de slag wilt gaan, beginnen we altijd met een proefperiode van ongeveer zes weken. Daarna kijken we samen met jou hoe het is gegaan en kunnen we verdere afspraken maken.

Klusteam
Bij het Klusteam kijken we samen met de cliënt welke klussen het beste bij hem passen, welke hij wil leren of opnieuw wil uitproberen. Hij kan kiezen uit bijvoorbeeld sorteerwerk, schoonmaken, glas of oud papier ophalen/wegbrengen, was wegbrengen, papier prikken, krantjes vouwen enzovoorts! Van alles wat je maar kunt verzinnen. Wij vinden afwisseling tussen werken en niksen ook belangrijk.

Grote Beer
Een samensmelting van verschillende cliënten met verschillen in hun verstandelijke beperkingen met daarbij psychiatrische problematiek en/of moeilijk verstaanbaar gedrag, hebben hier een fijne dag-invulling. Door de diversiteit van de cliënten is de groepssamenstelling en daardoor de groepsdynamica uniek.

Belevingsgericht
Binnen de belevingsgerichte groep worden naast de individuele activiteiten worden ook groepsactiviteiten aangeboden zoals op het sensomotorische gebied. De activiteiten hebben een recreatief of educatief karakter.

Het Inpakhuis
Het inpakhuis biedt werk aan met een grote variatie aan werkzaamheden die leiden tot afgeronde (industriële) producten. De werkzaamheden zijn gericht op het opdoen en aanleren van arbeidsvaardigheden ten behoeve van (deel)producten. Daarnaast is er ruimte voor iedereen die veel beleeft aan een arbeidsmatige omgeving ofwel het aanleren van nieuwe (arbeids)vaardigheden.

Arbeidsmatige activiteiten
Binnen de groep met arbeidsmatige activiteiten worden activiteiten aangeboden aan cliënten met een sterke behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid in de dag. De activiteiten worden zowel individueel als in groepsverband aangeboden. Door de dag heen wisselt inspanning af met ontspanning. Als het nodig is, wordt er extra rust ingebouwd of extra aandacht gegeven.

Defensiegroepen (Du Moulin kazerne en vliegbasis)
Door Defensie en Abrona is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarbij cliënten van Abrona werkzaamheden verrichten voor Defensie. De werkzaamheden zijn met name in de buitenlucht; het gaat vooral om het onderhoud van de buitenomgeving van de kazerne. Aan de bijzondere werkomgeving kan de cliënt een gevoel van status en trots ontlenen. Dit project stimuleert de fysieke en motorische ontwikkeling van de cliënt en versterkt of stimuleert een positief zelfbeeld van de cliënt.

Oriëntatie- inloop groep
De wens is om vanuit een ruimte op de Kosmos dag-invulling te bieden die laagdrempelig en uitnodigend is. Die is bedoeld voor iedereen die het moeilijk vindt om de dag in te vullen.

Kosmos Ateliers
Er zijn drie verschillende ateliers, elk met een eigen lokaal. De ateliers hebben ieder hun eigen expertise, maken eigen producten, maar werken wel nauw samen. Onze creatieve cliënten werken dagelijks aan prachtige kunstwerken.

  • Atelier creatief
    Vrij tekenen, papier-maché figuren maken, keramiek, boetseren, producten voorbewerken (zoals bloempotjes en vogels), handwerken, breien, borduren en haken.
  • Schilderatelier
    Van een minuscule tekening tot een enorm schilderij. Er wordt geschilderd/getekend op doek of op andere materialen (toegepaste kunst) met nadruk op 2D technieken.
  • Kaarsenatelier
    Op het kaarsenatelier worden er op ambachtelijke wijze kaarsen ontworpen, gegoten en gedecoreerd. We volgen de jaargetijden en feestdagen om onze producten op aan te passen.
Voor wie

Graag denken wij mee over een zinvolle invulling van jouw dag. We kijken individueel naar je ondersteuningsvraag en naar wat je nog wilt leren. Zo leveren wij maatwerk voor iedereen.

Begeleiding

In de dagelijkse begeleiding houden we rekening met wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. We zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden voor jou. Wij begeleiden je op een speciale manier (die heet de Triple C-methodiek) en hebben ook vakkennis in huis. We ondersteunen jou in je ontwikkeling en stimuleren je om nieuwe dingen te doen.

Op de Kosmos werken we van maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur. Tussen de middag is er tijd om te lunchen of, als je in de buurt woont, kun je dat ook thuis doen. Onze werktijden zijn altijd in overleg en je kunt op verschillende groepen werken.

Locatie bezoeken

Neem contact op met de locatie
kosmosPODL [at] abrona.nl

Zorgaanbod

Informatie over begeleiding en ondersteuning
zorgadvies [at] abrona.nl

Routebeschrijving

Kom lekker op de fiets of pak de bus of trein. Zo draag jij ook bij aan een beter milieu voor ons allemaal.