De Biltse Grift

De Biltse Grift
Steve Bikostraat 334-336-338
3573BH
Utrecht

Contactpersoon

Teamleider: Esther Spaltman
Contactpersonen: Marieke Ettema, Marije Schaaf

Boekje “12,5 jaar de Biltse Grift”

De Biltse Grift is een leerhuis in Utrecht voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Je komt hier wonen met de wens om te leren: leren wassen, met geld omgaan, je kamer schoonmaken en koken. Zo kun je later zo zelfstandig mogelijk wonen.

De jongeren werken in vier huishoudelijke ploegen: keuken, schoonmaak, tuin en afval en regelen samen alle taken. De begeleiders helpen op verzoek, maar bemoeien zich er niet mee als het niet nodig is. Meestal doen de jongeren uit zichzelf de taken, het is hun huis en hun verantwoordelijkheid. Soms gaat het niet helemaal goed, dat is niet erg, je mag leren.

De jongeren zijn samen verantwoordelijk voor het huis en hebben daardoor veel en gezellig contact. Ze hebben respect voor elkaar, leren van elkaar en kunnen heel goed zelf problemen oplossen.

Op de Biltse Grift wonen ook twee studenten. Deze studenten betalen geen huur, maar investeren ongeveer 20 uur per maand in hun medebewoners. Zij krijgen daarvoor een leuke kamer met gedeelde voorzieningen in een fijn en gezellig huis. Studenten brengen 'de normale wereld' binnen. Je kunt bij hen afkijken hoe het is om een 'gewoon leven' te leiden. Je ziet hoe ze tijdig opstaan om naar college te gaan. Je kunt ze vragen of ze een keer met je mee willen reizen met de trein om te oefenen met hun OV-kaart. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen waar je fijn en goedkoop kunt sporten en of je een keer samen kunt sporten. En als je abonnement is afgelopen, kun je de student vragen om een goede deal te zoeken voor je nieuwe telefoon.

Op de Biltse Grift heb je een eigen slaapkamer. Verder doe je veel in de groep. Er is een losse woonkeuken als je zelfstandig wilt koken. Ook hebben we een mooie, grote gezamenlijke tuin. Winkelcentrum De Gaard in Voordorp is vlakbij.

De Biltse Grift staat in de rustige wijk Voordorp. Eindhalte Voordorp met buslijn 4.

Je kunt sporten in de buurt bij Voordorp Fitness en er is ook een voetbalclub en een tennisvereniging.

Foto 1 De Biltse Grift in Voordorp
Voor wie

De jongeren die hier wonen zijn tussen de 17-29 jaar met een WLZ indicatie of een indicatie vanuit de gemeente. De Biltse Grift is niet geschikt voor mensen die erg prikkelgevoelig zijn. Dat je wilt leren en je daarvoor wilt inzetten is een voorwaarde om hier te mogen wonen.

Begeleiding

De begeleiding ondersteunt zonder over te nemen. De jongeren en de begeleiders doen bijna alles in overleg. Je hebt een persoonlijk ondersteuner die met jou afspraken maakt en begeleiders die je helpen met je persoonlijke leerdoelen. Het meeste leer je door gewoon te doen en je leert van de andere jongeren. De begeleiders hebben regelmatig gesprekjes met jou. Zij helpen je waar dat nodig is, maar jij houdt de regie. Als je toe bent aan de volgende stap, helpt de begeleiding je een vervolgplek te vinden.

Locatie bezoeken

Neem contact op met de locatie
biltsegrift-po [at] abrona.nl

Zorgaanbod

Informatie over begeleiding en ondersteuning
zorgadvies [at] abrona.nl

Routebeschrijving

Kom lekker op de fiets of pak de bus of trein. Zo draag jij ook bij aan een beter milieu voor ons allemaal.