ABCDate je mee?

ABCDateIeder mens heeft behoefte aan vriendschap, ontmoetingen met  anderen, liefde, waardering en  respect. Dat maakt ons leven waardevol, maakt dat we zijn wie we zijn, dat we ergens iets van kunnen vinden en dat we de mogelijkheid hebben te kiezen. Dat is belangrijk, dat geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde en het gevoel iets te betekenen voor een  ander, de maatschappij. Je laat je voetprint achter; je bent gekend.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. Hoe maak je contact, hoe begin je een gesprek en waar moet je het over hebben? Tegelijkertijd is de eenzaamheid onder deze mensen soms groot. Gedragsdeskundigen horen het vaak bij ondersteuningsplanbesprekingen: “ik wil zo graag een vriend, een maatje, iemand om leuke dingen mee te doen.”

Ook de Centrale Cliëntenraad van Abrona liet dit geluid horen. Dat heeft Abrona doen besluiten te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor deze mensen om anderen te ont- moeten. Zij kwamen uit bij ABCDate, een ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking. In mei 2019 is gestart met een pilot om te kijken of ABCDate iets toevoegt  aan de behoefte van onze cliënten.

Veel belangstelling 

De startavond in ‘t Lichtpunt, zalencentrum van Abrona in Huis ter heide, en de eerste ontmoetingsavond bij Bij Johannes in Zeist, waren een groot succes! Op beide avonden werd het maximale aantal deelnemers overschreden en waren de reacties positief. Al veel cliënten hebben een profiel aangemaakt en chatten er lustig op los! En… er hebben al een aantal ontmoetingen plaatsgevonden. 

Er zijn verschillende organisaties in deze regio aangesloten bij ABCDate; anderen zijn aan het onderzoeken of het ook voor hun organisatie voorziet in een behoefte. Hoe meer organisaties zich aansluiten, des te groter de kans op mooie ontmoetingen voor onze cliënten en hoe waardevoller hun plek in de maatschappij wordt!