Jong talent Rachel Kempjes: "Ik dacht eerst: ik doe dit voor een jaartje en dan ben ik weg"

Rachel KempjesRachel Kempjes (19) vertelt vol enthousiasme over haar stage-ervaring bij Abrona. Ze begon in september 2018 als stagiaire op Zuiderbreedte. De zus van haar beste vriend werkte al bij Abrona. Zo kon Rachel een dagje meelopen en mocht ze op gesprek komen voor een stageplek. Rachel vertelt hoe ze de doelgroep van Abrona ontdekte en voorlopig nog niet weg wil. “Ik dacht eerst: ik doe dit voor een jaartje en dan ben ik weg. Maar het voelde bij locatie Zuiderbreedte meteen als een warm bad. Mijn collega’s waren heel betrokken en leefden ook echt met me mee. Na mijn stage, kon ik meteen aan de slag als invaller. Nu - in mijn afstudeerjaar - loop ik stage bij Koetshuis Neyevelt in De Meern.”

De tijd nemen

“Bij mijn eerste stage (buiten Abrona) zat ik niet goed op mijn plek. Ik werd, door flinke onderbezetting, meteen in het diepe gegooid. Daardoor leerde ik heel snel mijn eigen weg te vinden, maar wist ik niet te benoemen waar ik nou mee bezig was. Bij Abrona mocht ik dat meteen weer afleren. Ik moest leren om geduld te hebben, ook met mijzelf. Als ik zei: “Kom we gaan!” zei mijn stagebegeleidster Yvonne: “Ho! Rustig! Je hoeft het niet allemaal meteen te doen en te kunnen.”

Een beetje liefde, een beetje regels

“In mijn begeleiding ben ik lief en begripvol, maar ook streng op momenten dat het moet. Een beetje liefde, een beetje regels en een beetje van mijn eigen ik. Cliënten prikken er zo doorheen als je jezelf niet bent. Het kost tijd voordat ze je vertrouwen. Eerst schelden ze je uit, maar na een jaar leer je ze te Whatsappen en krijg je een aai over je bol. We zijn allemaal mensen, iedereen heeft wel eens een knuffel nodig.”

Leeftijdsgenoten

“Veel cliënten van Zuiderbreedte hebben dezelfde leeftijd als ik. Dat was soms best lastig, want je hebt toch een andere positie. Mijn gedachte was: door hoe ik ben, kun je van mij leren. Ik ging naast ze staan en liet zien dat ze mij kunnen vertrouwen. En dan krijg je er zoveel voor terug. Als je eenmaal binnen bent, dan ben je ook echt binnen.”

Diversiteit

“Ik hoop dat Abrona haar diversiteit aan cliënten meer gaat laten zien op stagemarkten. Het beeld van studenten is nu nog dat mensen met een verstandelijke beperking veel zorg nodig hebben en dat ze altijd lief zijn. Terwijl de problematiek juist heel divers is en het werk echt heel uitdagend is.”

Jong talent

“Na mijn afstuderen, hoop ik van het jongtalententraject gebruik te maken. Dan kan ik op verschillende locaties de cultuur opsnuiven en verschillende doelgroepen leren kennen. Abrona heeft zoveel te bieden. Ik vind het fijn dat ik mezelf verder kan ontwikkelen door de coaching die ik krijg.”