Fysiotherapie

Fysiotherapie bij Abrona is volledig afgestemd op mensen met een verstandelijke beperking. Het resultaat van fysiotherapie? Iemand heeft minder of geen klachten, en kan zelfstandiger wonen, leven en werken.  Fysiotherapie

Mensen met een verstandelijke beperking hebben net als ieder ander klachten aan spieren en gewrichten. Maar meestal hebben mensen met een beperking bijzondere vragen. Ze hebben vaker:

  • iets extra’s nodig. Denk aan extra tijd, extra kennis of speciale hulpmiddelen. Als de behandeling erom vraagt, zoeken we de samenwerking op met specialisten uit andere vakgebieden. 
  • Neurologische problemen. Hierdoor hebben ze vaker problemen met bewegen.
  • problemen in de prikkelverwerking. Ze reageren bijvoorbeeld overgevoelig op geluiden.

Waarom fysiotherapie bij Abrona? 
De fysiotherapeuten van Abrona hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De fysiotherapeuten hebben na de algemene opleiding fysiotherapie speciale opleidingen en cursussen gevolgd. Die sluiten aan bij de problematiek van mensen met een verstandelijke beperking. Onze behandelaars zijn creatief. Ook zijn ze gewend samen te werken met cliënten, familie, begeleiders, (huis)artsen en andere hulpverleners.

Goede communicatie voor maximaal effect
Werken met mensen die een beperking hebben, vraagt vaak een andere manier van communiceren. De fysiotherapeuten van Abrona hebben hier ervaring mee. Ze kunnen goed overweg met non-verbale communicatie en bijzonder gedrag. Dat is een belangrijke vaardigheid.

Fysiotherapie op maat 
De mensen die bij ons komen voor fysiotherapie krijgen een behandeling die is afgestemd op wie iemand is, en wat iemand lichamelijk en emotioneel aankan. 
Als het nodig is, gaan we ook naar de woning van iemand toe. We helpen dan om het geleerde ook thuis toe te passen in de praktijk. Dit zorgt ervoor dat een behandeltraject maximaal effect heeft. 

Advies over hulpmiddelen
Bij fysiotherapie leren cliënten ook omgaan met hulpmiddelen, met name loophulpmiddelen. De fysiotherapeuten adviseren bijvoorbeeld over het gebruik van rolstoelen, protheses, orthopedische schoeinen en spalken. Of ze helpen met digitale hulpmiddelen: bijvoorbeeld een stappenteller installeren op de smartphone. 

Fysiotherapie voor rolstoelgebruikers
Voor mensen in een rolstoel zijn de locaties Huis ter Heide, De Meern en Maarssenbroek extra goed ingericht. 

Je vindt er:

  • een oefenzaal met loopbrug.
  • een extra brede behandelbank.
  • een tillift.
  • een motomed Layson (ligfiets) 
  • allerlei (loop)hulpmiddelen.
  • een motomed met fietslabyrint.
  • een gewichtloosheidsimulator. 

Gewichtloosheidsimulator
In de simulator doen cliënten o.a. loop- en sta-oefeningen. Dit soort oefeningen kunnen een behoorlijke opgave zijn als je moeilijk kunt lopen, of in een rolstoel zit. De gewichtloosheidsimulator is dan een uitkomst. Dit apparaat vermindert het lichaamsgewicht tijdens het lopen. Ook voorkomt het apparaat dat de cliënt valt. Dat geeft zelfvertrouwen. Hierdoor kan iemand tijdens de fysiotherapie loopoefeningen doen die anders te spannend of te gevaarlijk zijn.

Voor wie is fysiotherapie?
Fysiotherapie bij Abrona is bedoeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking die:

  • last hebben van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten).
  • vragen hebben over bewegen, prikkelverwerking en hulpmiddelen.

Volwassenen met een verstandelijke beperking die thuis wonend zijn kunnen ook bij Abrona terecht voor fysiotherapie. Abrona heeft contracten met alle grote zorgverzekeraars.

Specialisaties
De fysiotherapeuten zijn daarnaast gespecialiseerd in de behandeling van mensen met:

  • (niet) aangeboren hersenletsel.
  • prikkelverwerkingsproblemen (sensomotorische problemen). Dit zijn problemen met het verwerken van prikkels van het eigen lichaam en/of de omgeving. 
  • Bekkenfysiotherapie 

Onze specialisten