De diëtisten van Abrona | over roze koeken, gezonde snacks en De Efteling
Het gaat over koektrommels, over gezonde snacks en zelf groenten verbouwen. Diëtisten van Abrona gaan dagelijks in gesprek over gezonde voeding en leefstijl. Op de groep, in de spreekkamer of bij de obesitaspoli.
Cliënten sturen haar regelmatig een fotootje. Geen foto van zichzelf, maar een foto van mayonaise. Gezond of niet? Diëtist Kelly Kragting stuurt dan een duimpje omhoog of omlaag terug. ‘Pas kreeg ik ook een foto van een mueslireep. Kijk, als je eerst altijd roze koeken at, dan is die mueslireep al een enorme winst.’
Gezond eten moet wel leuk blijven. Kelly en de andere diëtisten bij Abrona zijn van de positieve benadering. Gewoontes veranderen is voor iedereen lastig en kost tijd en aandacht, weten ze. ‘Af en toe een ijsje is helemaal niet erg, maar als je elke dag een bak ijs leeg eet? Dat is misschien niet zo verstandig. Of: ik heb nu geld, ik koop nu iets lekkers.’
Motivatie en zelfstandigheid
De kunst is om dit soort patronen te doorbreken. Collega Linda van der Harst:
‘We herhalen veel, mensen moeten ook gemotiveerd zijn om af te vallen. Ik kan van alles vertellen, maar als je niet wil? Het helpt om een doel te hebben. Cliënten vinden het bijvoorbeeld heel fijn dat ze zelf hun schoenen weer aan kunnen doen of weer traplopen.’
Juist het behouden van die zelfstandigheid is voor bewoners heel belangrijk en kan een goede reden zijn om af te vallen en meer te bewegen. ‘Ik heb een cliënt die heel graag wilde afvallen zodat hij weer naar de Efteling kan, dat geeft hem heel veel motivatie.’
Obesitaspoli
Overgewicht en gezonde leefstijl zijn belangrijke thema’s bij Abrona. De helft van de Nederlanders kampt met overgewicht of obesitas. Bij mensen met een beperking ligt dit percentage nog hoger. Niet voor niets opende Abrona ruim een jaar geleden de eerste obesitaspoli voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Cliënten met zwaar overgewicht worden door huisarts of gedragsdeskundige doorverwezen en op de poli door team van professionals onderzocht.
De diëtisten werken nauw samen met gedragsdeskundigen, fysio- en ergotherapeuten. Linda: ‘Het begint met een zorgvuldige screening. Wat zijn factoren die ervoor zorgen dat iemand overgewicht heeft gekregen? Zijn er lichamelijke problemen, hoe slaapt iemand? Wanneer iemand te weinig slaapt, dan wordt afvallen vaak heel lastig. We weten steeds meer over die relatie, daarom is het belangrijk om mensen goed te onderzoeken. Op die manier kunnen we antwoord geven op de vraag: Wat heeft deze persoon nu echt nodig? Het is echt een puzzel die we samen leggen.’
Doorvragen en gewoontes doorbreken
Ze zien dat cliënten bij het eerste gesprek vaak ‘gewenste antwoorden’ geven. ‘Ze laten nog niet het achterste van hun tong zien. Ik doe dit, ik beweeg heel veel, drink genoeg water. Na verder doorvragen blijkt dat ze dit eigenlijk al lange tijd van plan zijn, maar dat het nog niet lukt.’
Doorvragen is belangrijk, klinkt het. Melk is gezond, maar twee liter per dag is echt veel te veel. Er zijn ook cliënten bij wie een slikstoornis blijkt. ‘Ze verslikken zich soms heel snel en de dikte van hun voeding moet soms aangepast worden.’
Balans tussen serieus en luchtig
De diëtisten spreken veel over gezonde voeding en stellen vaak samen met bewoners een dagmenu samen. Met tijdstippen en soms pictogrammen. Kelly: ‘Met een geintje check ik vaak of ze alles goed hebben begrepen. “En nu ga je dus vier boterhammen met hagelslag eten?” Als ze dan meteen antwoorden: “nee, twee met hagelslag en twee met kaas”, dan weet ik dat het goed zit.’
Elke cliënt is anders, vult Linda aan. ‘We zoeken met client en omgeving naar passende en haalbare adviezen. Dat is bij iedereen op een andere manier en met andere middelen.’
De diëtisten spreken ook veel met begeleiders en groepen. Over het eten, over de weekmenu’s, over de koektrommel. Linda: ‘Vanuit de werkgroep Leefstijl in oprichting willen we eigenlijk meer richting geven aan de groepen die zelf hun inkopen doen en de weekmenu’s maken. Wat zet je op het menu?’
Dit vraagt soms om een flinke omslag. Kelly: ‘We beginnen hiermee op één groep. We zijn ook bezig met het organiseren van een kookworkshop. Er zijn steeds meer cliënten die graag meehelpen in de keuken. Het is belangrijk dat begeleiders dit ook weer stimuleren. En er zijn steeds meer cliënten die zelf koken. Ook dat willen we stimuleren. En dan gaat het ook over gezonde dingen maken in de airfryer, in plaats van frikandellen.’
Beweging en samen tuinieren
Een gezonde leefstijl gaat niet alleen over eten, maar ook over voldoende bewegen. De diëtisten zien steeds meer bewoners op een elektrische fiets. ‘Een uitkomst, zeker voor een bepaalde doelgroep die niet zo goed meer vooruit kan, maar andere bewoners kunnen prima op een gewone’ fiets.’
De diëtisten hebben nog meer ideeën om de leefstijl van bewoners verder te verbeteren. Kelly: ‘Er zijn nu al groepen die zelf groenten verbouwen en dat vind ik zo’n mooi voorbeeld. Je kunt er ook kippen bij zetten. Veel woningen hebben genoeg ruimte voor een kleine ren. Zo’n tuin en kippen houdt mensen actief, zorgt voor verbinding én zingeving.’

Het laatste nieuws

De start van bestuurder Jannie Riteco bij Abrona
Per 1 juni 2025 is Jannie Riteco gestart als nieuwe bestuurder van Abrona. Jannie brengt brede ervaring mee uit de...

“Het hoort erbij”, zeggen ze. Maar klopt dat wel?
Bewegingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking Sinds februari werkt Monique Brester-Timmer als arts Verstandelijk Gehandicapten (VG) bij Abrona. Met...

Geslaagde Open Dag bij Brediushof: buurt maakt kennis met bewoners en het warme thuisgevoel
Zaterdag 12 juli opende woonvoorziening Brediushof aan de Kievitstraat haar deuren voor de buurt. In de gezellige gemeenschappelijke ruimte ontvingen...