Ga naar de inhoud

“Elke stap is er één” – huisarts Guda over haar werk bij Abrona

Sinds kort werkt Guda als huisarts bij Abrona. Eerder viel ze al in als waarnemer, en dat smaakte naar meer. Wat haar aanspreekt is de ruimte voor echt contact en de brede blik op gezondheid. Niet alleen medische klachten, maar ook leefstijl speelt een belangrijke rol in haar werk. “Juist de kleine stappen maken hier het verschil,” zegt ze.

En dat contact begint vaak met iets heel kleins. “Niet meteen het medische onderwerp aansnijden, maar eerst iemand écht zien. Een compliment geven over iemands ketting, bijzondere schoenen of kikkersloffen, dat breekt het ijs. Ook jezelf een beetje kwetsbaar durven opstellen helpt.”

Leren communiceren in begrijpelijke taal

“Werken met mensen met een verstandelijke beperking vraagt iets anders van je als huisarts. Je moet heel bewust communiceren. Ik merk dat ik daar nog in aan het leren ben. Soms gebruik ik per ongeluk te moeilijke woorden, maar dan word ik direct gecorrigeerd door de begeleiding. En terecht. Ik ben nog aan het stoeien met hoe ik dingen eenvoudiger kan uitleggen.

Ik leer ook veel van de arts VG. Laatst deed ik samen met haar een visite en dacht ik: Oh ja, zo kan ik het ook verwoorden. In de spreekkamer gebruik ik  regelmatig plaatjes om dingen te verduidelijken. En ik vraag vaak of cliënten in hun eigen woorden kunnen herhalen wat ik heb gezegd. Alsof ze het aan hun vader of moeder zouden uitleggen. Vaak is er begeleiding bij het consult aanwezig. Maar er komen ook cliënten zelfstandig, dan koppel ik altijd terug wat we besproken hebben. Dat zeg ik ook tegen de cliënt.”

Leefstijl als rode draad

Leefstijl is een belangrijk onderdeel van Guda’s gesprekken. “Niet iedereen komt met een hulpvraag op dat gebied, maar soms kun je wel de link leggen. Iemand die hoest én rookt, dan benoem ik dat verband. En ik geef aan: ‘als je ooit wilt stoppen, dan help ik je graag, je bent altijd welkom.’”

Overgewicht is ook een terugkerend thema. “Ik ben ontzettend blij met de obesitaspoli  bij Abrona. Daar wordt holistisch gekeken: beweging, voeding, medicatie – alles komt aan bod. Zelf bespreek ik in de spreekkamer al wat iemand lekker vindt, of iemand graag snoept. En dan leg ik de link naar gezondheid. Bijvoorbeeld als iemand pijn aan zijn knieën heeft door overgewicht.”

Kleine stapjes, groot verschil

Guda haalt haar voldoening uit de kleine successen. Zoals bij een cliënt die wekenlang in bed lag. “Hij had een longontsteking en was depressief. Samen met de begeleiding maakten we een plan in kleine stapjes: eerst de gordijnen open maken, dan rechtop zitten, naar de wc lopen… Geen grote doelen, maar haalbare stappen. Hij zit er nog middenin, maar inmiddels gaat hij weer naar de woonkamer. Dat is echt al heel wat.”

Een ander voorbeeld is een vrouw die dankzij de obesitaspoli inmiddels 40 kilo is afgevallen. “Dat was het eerste wat ze mij vertelde toen ik haar ontmoette. Ze is meer gaan bewegen, anders gaan eten en had er echt plezier in. Op een gegeven moment bewoog ze zelfs zó veel dat ze last kreeg van haar voet en knie. We moesten haar wat afremmen. Maar haar motivatie, dat is geweldig om te zien.”

Echt, eerlijk contact

Wat Guda het mooiste vindt aan haar werk bij Abrona? “De eerlijkheid van mensen. Ze zeggen wat ze vinden, je hoeft niet te gissen. En de begeleiding doet echt moeite om aan te sluiten bij de cliënt: wat kan iemand, wat vindt iemand belangrijk? Als iemand van schilderen houdt, dan zoeken ze manieren om dat te koppelen aan bijvoorbeeld meer bewegen of meer onder de mensen komen. Dat vind ik zó mooi.”

Niet iedereen is altijd gemotiveerd, en dat is oké. “Soms wil iemand niet stoppen met roken. Maar als je zegt: ‘Je zult minder longaanvallen hebben,’ dan opent dat een deur. Je blijft het benoemen. En soms komt iemand later alsnog met de wens om iets te veranderen. Alleen al weten dat die deur openstaat, is waardevol.”

Meedoen is van levensbelang

Volgens Guda zijn gezondheid en zingeving onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Participatie: ergens bij horen, zinvol bezig zijn, contact met anderen – dat is van levensbelang. Ik zie cliënten bij De Kosmos of op andere werkplekken en denk: dát is waar je energie van krijgt. En dat draagt bij aan je gezondheid.”

Het laatste nieuws

Verhaal

Tekenen en schilderen in het Atelier van Abrona

Iedereen moet lekker mee kunnen doen in het leven. Dat vinden we bij Abrona. Je moet het werk kunnen doen...

Verhaal

Samen maken we het verschil

Vrienden van Abrona vindt het belangrijk dat mensen die ondersteuning ontvangen kunnen genieten van ‘normale’ extraatjes. Extraatjes waar je blij...

Verhaal

Gewoon leven op de Planetenlaan

In een rustige woonwijk, aan de bosrand van Huis ter Heide, is de Planetenlaan gevestigd. Een woonplek voor 26 mensen...