Ga naar de inhoud

Gewoon leven op de Planetenlaan

In een rustige woonwijk, aan de bosrand van Huis ter Heide, is de Planetenlaan gevestigd. Een woonplek voor 26 mensen met een verstandelijke beperking en een  psychiatrische aandoening, onbegrepen gedrag of een combinatie daarvan. Binnen de muren van de Planetenlaan is het niet altijd kalm. “Ook mensen met een complexe zorgvraag mogen het gewone leven ervaren.” Maar, hoe gaat dat in een gesloten setting met regelmatig turbulentie?

“Je weet nooit wat de dag brengt. Op het ene moment schijnt de zon en opeens zijn er donkere wolken en bliksemflitsen”, vertelt het team van de Planetenlaan. Die onvoorspelbaarheid is de uitdaging waar het team van houdt. “Er is hier iedere dag wel iets van gedoe.” Dagelijkse sleur is daarom een onbekend begrip voor de tien begeleiders. Passie voor mensen is hun belangrijkste drijfveer.

Kleine stapjes

Door bewoners te benaderen via de methodiek Triple C zijn er wel degelijk successen. Het team heeft de beheersmatige aanpak losgelaten en is meer gaan kijken, luisteren en doen. In gesprek met bewoners onderzoeken ze wat zij willen. Daardoor voelen de bewoners zich gehoord, gezien. “We besluiten niet langer alles voor ze en denken niet langer in risico’s. We stellen de vraag: wat heb je nodig? Samen bedenken we oplossingen. Het zijn soms kleine stapjes, maar we gaan vooruit.”

Dubbel van het lachen

De sleutel naar succes is transparantie en nakomen wat je zegt. “Wij zijn een team dat durft, nieuwsgierig is en ontdekt wat er wel mogelijk is.” Dat deed bijvoorbeeld het tij keren voor een bewoner die bij wijze van spreken dertig jaar lang zijn kamer niet uitkwam. Tegenwoordig bezorgt hij samen met een begeleider kranten in de wijk. Het behalen van dergelijke successen maakt de Planetenlaan een bijzondere, uitdagende werkplek. Maar het gaat niet allemaal zonder slag of stoot. Humor mag daarom ook niet ontbreken. “We liggen hier regelmatig dubbel van het lachen. Dat helpt relativeren.”

Met elkaar, voor elkaar

Dat het team constant scherp en overal op voorbereid moet zijn, doet een groot beroep op het observatievermogen en de vindingrijkheid. Daarom is er veel persoonlijke aandacht. “We moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen.” Dat maakt de Planetenlaan een uitgesproken voorbeeld van met elkaar, voor elkaar. “Zeker, er zijn plekken waar je je geld makkelijker kan verdienen. Ik werk al dertig jaar in de zorg, maar dit is wel de leukste plek tot nu toe.”

Het laatste nieuws

Verhaal

Werken in het Inpakhuis van Abrona

Een gewone maandagmorgen. Het is gezellig druk in De Kosmos, een locatie van Abrona in Huis ter Heide. We gaan...

Nieuws

Bianca: “Iedere stap vooruit is een succes”

Bianca is stagiair en ervaringsdeskundige bij de obesitaspoli van Abrona. Ze loopt hier één dagdeel in de week stage. De...

Nieuws

Zij-instromers Gioya en Arnold sprongen samen in het diepe

Duoleren: een nieuwe manier van instromen in de zorg Ze werkten allebei jarenlang in de horeca. Gioya (28) en Arnold...