Op zorgsafari bij Bossewaard!

‘Geen big five, maar wel: koeien, konijnen, geiten, varkens, kippen en vooral heel veel blije mensen!’ Onze collega Marrit Snel is op zorgsafari geweest bij Bossewaard in Cothen. Ben je benieuwd hoe ze dat heeft ervaren? Lees dan hieronder verder!

‘Op een prachtig zonnige vrijdagochtend in mei werd ik welkom geheten op boerderij Bossewaard in Cothen. Een prachtige plek die ondanks de landelijke ligging midden in de samenleving staat. Op de groen-, dier-, binnen- en keukengroep doen cliënten werkzaamheden die ten goede komen aan de dieren, campinggasten, bezoekers van de speelweide, het Rustpunt en (boeren)bedrijven in de omgeving. Ik schepte kippenpoep, mocht gedichten lezen, kreeg een rondleiding, sjouwde met pallets, wisselde sterrenbeelden uit, bekeek de werkschema’s, zag ijsjes, koffies en bananenbrood over de toonbank gaan en monteerde klemmen voor zonnepanelen.

Het werkgeluk van zowel cliënten en begeleiders straalde er vanaf! Mijn missie: op zoek naar de (door mij subjectief gespotte) “big five” van hun succes.

  1. Er wordt gewerkt met een strak werkschema met taken per afdeling. Deze structuur geef cliënten en begeleiders houvast en juist daardoor blijft er ruimte voor experiment en eigen inbreng van cliënten.
     
  2. De locatie is relatief klein (ca. 40 cliënten, waarvan een deel ook woont op Bossewaard). Hierdoor voelen zowel begeleiders als cliënten zich makkelijk verantwoordelijk voor het geheel. Bossewaard is tegelijkertijd groot genoeg om een zeer divers aanbod aan werkzaamheden te kunnen bieden. Hierdoor zijn voor veel cliënten mogelijkheden om werkzaamheden af te wisselen, hun talenten te ontplooien en verantwoordelijkheid te dragen voor hun taak.
     
  3. De Bossewaard staat midden in de maatschappij. Bij vrijwel alle werkzaamheden is direct zichtbaar hoe deze bijdragen aan het geluk van anderen.
     
  4. Veel werkzaamheden voor externe partijen worden op basis van wederkerigheid uitgevoerd. Zo worden de flessen van de naburige zuivelboer gereinigd in ruil voor zuivelproducten die in de keuken worden gebruikt. Het voer voor de koeien en de koeien zelf zijn eigendom van een andere boer. Hierdoor worden materiaalkosten en administratietijd bespaard. Het zaad voor de moestuin wordt wel gekocht, maar doordat de bewoners van Bossewaard de groenten zelf opeten wordt boodschappengeld bespaard.
     
  5. Op de Bossewaard nemen begeleiders naast hun vaardigheden als begeleider hun vakgerichte expertise op gebied van groen, dier, ondernemerschap en horeca mee. Hierdoor neemt de kwaliteit van de geboden begeleiding en ontwikkelingsmogelijkheden en de producten die de Bossewaard levert toe.

Bedankt Bossewaard dat ik bij jullie op Safari mocht. Ik kom graag nog eens terug voor thee met bananenbrood en het besmettelijke werkgeluk. En maandag kijk ik met nieuwe ogen naar de big five op mijn eigen werkplek op de Kosmos.