Dag van de Duurzaamheid

Cliënten en medewerkers van Abrona vieren vandaag de Dag van de Duurzaamheid bij ‘t Lichtpunt en Brediushof in samenwerking met Onze Zorg is Opgewekt. Er waren diverse activiteiten met duurzaamheid als thema. Zo konden bezoekers zelf plastic recyclen en energie opwekken door te fietsen of te dansen. Ook kon er muziek worden gemaakt met een zogenaamd zonne-instrument: een muziekinstrument op zonne-energie. Mascotte Buzz van Onze Zorg is Opgewekt was ook weer aanwezig om mee op de foto te gaan en er werd genoten van de duurzame hapjes.

Waarom dit duurzame feestje?
Abrona heeft in maart de Greendeal ‘op weg naar een duurzame zorg’ getekend en daarmee gezegd dat ze op verschillende aspecten wil verduurzamen. Diverse locaties kregen bijvoorbeeld al zonnepanelen en bestaande verlichting zal in fases worden vervangen door ledverlichting. Maar verduurzamen gebeurt niet alleen door technische maatregelen toe te passen. Ook een verandering van het gedrag van zowel medewerkers als cliënten draagt bij aan een betere wereld. Daarom zijn we vandaag gestart met het Duurzame Bewustmakingsprogramma.

Ambassadeur van de Duurzaamheid
Nico Oosterink, bewoner en ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona helpt graag mee op een dag als vandaag. Hij legt geïnteresseerde en nieuwsgierige bezoekers uit hoe je een wormenhotel kunt maken: “Er hangt een goede sfeer en de mensen zijn enthousiast en nieuwsgierig. Zelf probeer ik ook alles te doen om duurzaam te zijn. Ik scheid mijn afval goed en ik douche korter bijvoorbeeld.”

Duurzaam in actie
Sommige bezoekers kozen ervoor meteen in actie te komen en gingen op pad met afvalprikkers. Verbaasd om wat ze hadden gevonden kwamen ze trots terug met een zak vol afval. Nick Vermeulen, bewoner en ook ambassadeur van de Duurzaamheid voor Abrona hielp vandaag ook mee. Hij geeft aan dat verduurzamen op de groep meer tijd kost. “Bewoners moeten wennen en even schakelen om de dingen anders te doen. Soms wil ik er wel eens wat van zeggen, maar dat kan de begeleiding beter doen. Daarom is het belangrijk dat zij goed weten hoe je duurzamer kunt zijn.”