VGN en vakbonden akkoord over cao gehandicaptenzorg

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de vakbonden zijn het dinsdagavond 27 juni eens geworden over het openbreken en verlengen van de lopende CAO Gehandicaptenzorg. Er werd een onderhandelingsresultaat bereikt over een loonontwikkeling van minimaal 13,2 procent, die kan oplopen tot 15 procent. Het resultaat van de onderhandeling betekent ook een verlenging van de lopende cao tot 31 december 2024.

Onze bestuurder Toke Piket vindt het fijn dat dit resultaat is bereikt. “Het is een heel mooie blijk van waardering voor de inzet van medewerkers. De afspraken bieden een mooi perspectief voor de medewerkers die zich verbinden aan de dagelijkse zorg en ondersteuning van cliënten en de organisatie.”

Minimaal 13,2 procent meer loon
De aanvullende afspraken op de lopende cao betekenen dat de lonen, die dit jaar al 3,2% stegen, volgens de lopende afspraken minimaal met 10% extra zullen stijgen in vier stappen.

Op 1 september en 1 december 2023 zullen de lonen drie procent stijgen en in 2024 volgt een verhoging van twee procent op 1 juni en 1 december. Voor bepaalde groepen medewerkers pakt de loonstijging, door het toepassen van minimumbedragen en aanpassing van schalen, hoger uit en zal de totale loonontwikkeling voor 2023 en 2024 uitkomen op 14 tot 15 procent.

De belangrijkste afspraken op een rijtje

  • Een extra loonsverhoging in 2023 van zes procent en in 2024 nog eens vier procent.
  • De minimale reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt verdubbeld: van acht naar zestien cent.
  • De vergoeding voor onregelmatig werken (ORT) zal worden berekend over het gehele uurloon en geldt voor alle functies.
  • De vaste medewerkers krijgen voorrang bij het invullen van de werkroosters.

Benieuwd naar het hele onderhandelingsresultaat? Deze is te downloaden op de website van de VGN.