Welke hulp kun je krijgen?

Je woont zelfstandig. Maar je hebt een steuntje in de rug nodig. Abrona kan je helpen met persoonlijke ondersteuning. Omdat geen mens hetzelfde is, is ook de ondersteuning voor iedereen anders. Je bepaalt zelf waar je ondersteuning bij nodig hebt. Mensen vragen ons vaak om hen te begeleiden bij de volgende dingen: 

Dagindeling

Soms moet er zoveel gebeuren op een dag, dat je het overzicht verliest. Samen met jou kijkt de persoonlijk ondersteuner waar het precies mis gaat. Het helpt vaak al om bepaalde taken in te plannen in de dag, of in de week. Je spreekt dan af dat je elke dag gaat koken zodra je thuiskomt uit je werk. Dat je elke keer na het eten de tafel schoonmaakt. Of dat je elke dag voor het slapen gaan je medicijnen inneemt. Zo krijg je zelf de dagelijkse dingen gedaan.

Regelen van het huishouden 

Vind je het lastig om je huis schoon te houden? Ook dan kan de persoonlijk ondersteuner je begeleiden. En ook hier helpt het om taken te plannen. Je kunt bijvoorbeeld maandag stofzuigen, dinsdag de wc schoonmaken, woensdag de keuken, enzovoort. 
Misschien weet je niet hoe je schoon moet maken. Ook daar begeleiden we je bij.  
Gaat het ondanks onze hulp nog steeds niet goed? Dan kijken we naar andere mogelijkheden: hulp in de huishouding via de gemeente, of een vrijwilliger bijvoorbeeld. 

Persoonlijke verzorging 

Het is belangrijk om schoon en fris te zijn. Je komt hierdoor netjes over op andere mensen. Maar misschien weet niet goed hoe je jezelf moet verzorgen. Of vergeet je gewoon te douchen. De persoonlijk ondersteuner kijkt met je mee. Vaak helpt het om op vaste dagen de was te doen of te douchen. Weet je niet hoe de wasmachine werkt? Of hoe je je bed verschoont? We leggen het graag uit.

Gezondheid / welzijn 

  • Ben je ziek? En gebruik je medicijnen of moet je op dieet? Het is soms lastig je daar elke dag aan te houden. We helpen je door je voor te lichten: wat gebeurt er als je je medicatie niet inneemt? Welke voordelen heeft het om je aan je dieet te houden? 
  • De persoonlijk ondersteuner begeleidt je bij dagelijkse dingen, bijvoorbeeld bij gezond eten, of de juiste voeding kiezen als je glutenallergie hebt. Sommige mensen vinden het handig om foto’s van producten te maken, en die in een boekje te plakken. Zo weten ze wat ze het beste kunnen kopen in de supermarkt. 
  • We helpen je met medische zaken: als je wilt, gaan we met je mee naar het ziekenhuis. We bereiden samen een gesprek met de huisarts voor. Of we kijken naar uitslagen van onderzoeken. 

Administratie

Soms heb je hulp nodig met de post openmaken, formulieren invullen, en zorgen dat je rekeningen op tijd betaalt. We kopen dan bijvoorbeeld een map met tabbladen waar we alle post in ordenen. Ook maken we afspraken: maak je zelf de post open, of wil je dat we dat samen doen? De persoonlijk ondersteuner kan zo helpen te voorkomen dat je in financiële problemen komt. We begeleiden je, maar je blijft altijd zelf verantwoordelijk.

Financiën

We kunnen je helpen met alles wat met geld te maken heeft. Bijvoorbeeld: 

  • Meekijken naar rekeningafschriften. 
  • Overleggen over grote uitgaven, en hoe je dat aanpakt. 
  • Plannen van maandelijkse uitgaven.

Een persoonlijk ondersteuner helpt je dus met geld om te gaan. Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk. Zit je echt in de schulden? Dan is het soms nodig een bewindvoerder aan te stellen. Hij of zij beheert dan jouw geld. Dan blijven we altijd naast je staan en begeleiden we je bij gesprekken met de bewindvoerder.

Meer informatie over bewindvoering kun je lezen op de website http://www.accurato.nl/

Zoeken naar een baan

Solliciteren is voor niemand een hobby. Het helpt dan om taken te plannen. Bijvoorbeeld door elke zondagmiddag op een vast tijdstip een sollicitatiebrief te schrijven en te versturen. Dat is belangrijk, want als je niet genoeg solliciteert, kan het UWV een uitkering stopzetten.  

Vrije tijd, sport en vrijwilligerswerk

Misschien heb je weinig vrienden en familie en voel je je eenzaam. Misschien heb je weinig vertrouwen meer in de mensen om je heen. Wij helpen je om de eerste stap te zetten naar een sociaal leven. Een vereniging of sportclub vinden die bij je past. Samen naar een buurthuis gaan voor een kopje koffie. Of door vrijwilligerswerk te zoeken. Soms komen vrijwilligers juist bij jou thuis om iets leuks te doen. Een wandeling maken, ergens koffie drinken of gewoon een praatje maken.

Psychosociaal 

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor. Maar soms heb je niemand die tijd voor je heeft. De persoonlijk ondersteuner luistert naar je. Zonder oordeel. Soms geven we tips over hoe je omgaat met bijvoorbeeld buren, ruzie met je ex, of een lastige puberzoon. De persoonlijk ondersteuner is geen therapeut. Heb je echt professionele hulp nodig? Dan verwijzen we je door naar de huisarts, een psycholoog of therapeut.