Het verhaal van... Caroline

Caroline Haring: “Ik werk liever dan dat ik vrij ben!”

Caroline HaringZe tekent graag, is fan van acteur Walter Crommelin en dol op reizen. Caroline Haring (23 jaar) herinnert haar avonturen zich altijd tot in de kleinste details. Ze woont in Bussum, in een woongroep voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Doordeweeks werkt ze in ’t Lichtpunt van Abrona.

“Ze waren hier erg blij met me tijdens mijn stage dus ik ben nooit meer weggegaan. Ik heb het erg naar mijn zin en wil het liefste elke dag werken. Ik werk liever dan dat ik vrij ben!”

Start werkdag
“Mijn werkdag begint om kwart over negen in ’t Lichtpunt: het vergader- en zalencentrum met zelfbedieningsrestaurant van Abrona. Na een kort gesprek met mijn begeleider was ik de bedrijfskleding. Daarna start ik met de bezorgservice. Ik noteer de soepen en snack van de dag van het restaurant en ga langs medewerkers in het dienstencentrum, gezondheidscentrum en De Kosmos om te vragen of ze iets willen bestellen.”

Bestellingen opnemen
“Bijna iedereen kent me inmiddels. Vooral Ageeth (red. zorgmanager) is altijd erg enthousiast als ik langskom. Ik weet precies wat ze wil: salade met alles erop en eraan, maar zonder olijven. Andere medewerkers bestellen elke dag wat anders. Als ik terugkom van mijn ronde doe ik nog wat klusjes en heb ik pauze. Daarna breng ik de bestellingen rond. Om kwart voor drie zit mijn werkdag erop en ga ik met de fiets, bus en trein weer naar huis.”

In het verkeer
“Ik ga graag alleen op pad. Dat geeft me een gevoel van onafhankelijkheid. Autorijden mag ik niet, want door een oogafwijking zie ik maar 30%. Mijn ouders zeggen dat ik steeds meer ‘verkeersveilig’ word. Als ik wandel ben ik snel afgeleid, maar op de fiets heb ik focus. Ik ga naar bekende plekken zoals het station en zwembad. Elke zaterdagochtend trek ik baantjes. Voor de leuk én voor mijn conditie. Ik ben een echte waterrat!”

Op reis
“Als kind ging ik vaak met mijn ouders op reis. Mijn vader was piloot bij KLM. We vlogen naar Europa en Azië. Ik ben al naar Gran Canaria, Bali, Maleisië, Thailand, Curaçao, Frankrijk en Italië geweest. Ik ben nu vast zo gek op reizen door de goede herinneringen van toen. Als ik ga vliegen, moet het wel met een vliegtuig van KLM.”

Steun van ouders
“Ik heb veel steun aan mijn ouders. Mijn moeder is een hele lieve vrouw. Ze helpt me goed, toont veel begrip maar is ook duidelijk. Ik kan lekker knuffelen met mijn moeder. Ik vind haar ook heel knap: ze is lang en slank en draagt altijd rode lippenstift, oogschaduw en mascara. We lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Behalve dan de haarkleur, want zij is blond. Mijn vader is ook top, maar soms wel iets strenger.”

Ontmoeting BN-er
“In mijn vrije tijd teken ik. Treinen, ijsjes op het verkoopbord in ’t Lichtpunt, mensen en cartoonfiguren. Mijn favoriete cartoonfiguur is Terrence uit de tekenfilm Totally Spies. Wist je dat zijn stem is ingesproken door acteur Walter Crommelin? Ik ben een keer bij hem op bezoek geweest. Mijn vader had ‘m gewoon opgebeld. ‘Mijn dochter wil graag met u kennismaken.’ Nou, dat vond hij hartstikke leuk. Twee weken later zat ik wel 45 minuten lang in een van zijn fauteuils in Haarlem.”

Droom
“Wat een zachtaardige en knappe man is Walter Crommelin voor een 70-jarige! Het is mijn droom dat hij een keer komt lunchen in ’t Lichtpunt. Dat hij hier ineens voor me staat en ik hem kan bedienen. Ik hoop dat hij dit leest!”

Tekst en fotografie: Milou Oomens | Doelgroep in beeld

Lees ook het verhaal van ...