Het verhaal van ... Co

Co heeft altijd op de boerderij gewerkt

Co werkt samen met een collega op de boerderijCo woont sinds 2005 op “De Stegel” in Leusden. Hij bezoekt regelmatig zijn drie broers en twee zussen. “Maar ik vind het ook heel fijn als ze bij mij thuis komen. Dan ben ik de gastheer en zorg ik voor een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij.”

“Eigenlijk ben ik niet zo vaak thuis. Iedere dinsdag ga ik met mijn zus zwemmen in Leusden. Ik werk drie dagen per week op een kaarsenmakerij in Soest en op woensdag en zaterdag ben ik bij mijn broer op de boerderij. Om de week blijf ik in het weekend bij hem slapen. Het is best druk, maar ik zou mijn collega’s van de kaarsenmakerij niet willen missen en ik kan niet zonder mijn werk op de boerderij. Ik ben vroeger, net als al mijn zussen en broers, geboren op de boerderij van mijn ouders in Leusden. En nu heeft mijn broer een boerderij recht tegenover de plek waar ik geboren ben. Het werk op de boerderij, dat hoort bij mij.”

“Op de boerderij is altijd wel iets te doen. De koeien, het zijn er vijfentachtig, worden tegenwoordig automatisch gemolken. Maar de stallen die maak ik schoon. En als er kalfjes geboren worden en ik ben er die dag, dan help ik bij de bevalling. Als ze zijn schoongelikt, even hebben gedronken en wat zijn bijgekomen, breng ik de kalfjes in een speciale kruiwagen naar een aparte stal. Op de dagen dat ik er niet ben, geeft mijn broer de kalfjes melk. Maar als ik er ben, is dat mijn taak. En natuurlijk maak ik ook hun boxen schoon.”

“Wij hebben een hele grote familie. En we zijn heel hecht met elkaar. Er is dus regelmatig een feestje en daar ben ik bijna altijd bij. Ik hou namelijk wel van een feestje. Het is leuk om bij familie en vrienden te zijn. Ik vind het so wie so leuk om mensen te ontmoeten, ook als ik ze niet ken. Ieder jaar ga ik op vakantie. Dan kies ik voor een groepsreis. Afgelopen zomer was ik in Steenderen. Van de tien mensen kende ik er eentje nog van vroeger. Dat was wel leuk. Maar als het niet zo zou zijn, is het ook goed. Ik leg namelijk snel contact. Als ik na een vakantie weer thuis ben, vind ik dat trouwens wel heel erg fijn. Ik heb altijd een paar dagen nodig om bij te komen.”

“Op De Stegel voel ik me echt op mijn gemak. Het is mijn thuis geworden. Maar ik doe er wel veel meer dan toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde. Ik heb bijvoorbeeld geleerd zelf mijn kamer schoon te houden, help met de afwas, met koken en ik zet koffie en thee voor mijn gasten en voor de andere bewoners. In de loop der tijd ben ik veel zelfstandiger geworden. En daar ben ik best trots op.”

Lees ook het verhaal van ...