Krantenartikel: Andere organisatievorm voor De Klepper

Andere organisatievorm voor De Klepper
Geschreven door Mariska Stehouwer (Leusder Krant)

De Klepper staat in Leusden en omstreken bekend als het ontmoetingscentrum in De Til op zaterdagavond voor mensen met een verstandelijke beperking. Vrijwilligers en een beroepskracht van zorgorganisatie Abrona ondersteunen de avond. Afgelopen zomer kwam het bericht naar buiten dat De Klepper niet kon blijven voortbestaan in de huidige organisatie structuur.

Dat bericht zorgde voor veel onrust bij vrijwilligers en bezoekers van de zaterdagavonden. Corien Besamusca, teamleider bij zorgorganisatie Abrona, gaf aan dat het al lang geen Abrona-activiteit meer was, maar de kosten van de beroepskracht lagen nog wel bij hen. Wel werd er beloofd dat ze vanuit Abrona mee zouden helpen in de zoektocht naar een andere organisatiestructuur. En die belofte is waargemaakt.

Projectplan beroepskracht
De nieuwe vorm is gevonden door de activiteit De Klepper onder te brengen bij stichting De Til, geeft Jeanne Heezen, teamleider ambulante zorg Abrona, aan. ,,Samen met Arjen van de Belt, voorzitter van de stichting, zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden en hij bood gelijk aan om De Klepper toe te voegen aan de stichting.” ,,Wij organiseren vele activiteiten zoals de prikkeldisco, goud van oud en kaartavonden en daar past De Klepper prima bij,” geeft de voorzitter aan. 

Penningmeester Henriëtte van Valkengoed vult aan: ,,Wel moesten we zorgen dat we financiën konden vinden om een beroepskracht te betalen want je wilt de vele vrijwilligers en bezoekers toch goed kunnen ondersteunen als het nodig is.” Deze financiering werd gevonden door het projectplan dat Heezen samen met Van de Belt schreef, naar AFAS te sturen om mee te dingen naar een financiële bijdrage voor maatschappelijke organisaties. ,,Binnen een week werden we gebeld dat we de benodigde financiën kregen en zo hebben we nu de garantie voor een beroepskracht.”

Deze plannen om de activiteiten van De Klepper elders voort te zetten staan niet op zichzelf, want de gemeenteraad liet zich onlangs positief uit over Gezelligheid033. Dat is een initiatief van twee oud-medewerkers van het Klepper-project die nu Fort33 als thuisbasis hebben gekozen.

Mooie vriendschappen
We spreken ook de vrijwilligers Theo en Bianca Keller en Henri Clausen. De twee eerstgenoemde zijn vrijwilligers van het eerste uur. ,,Als Sinterklaas gekomen en nooit meer weggegaan.” Clausen is ruim tien jaar als vrijwilliger als keukenbrigade actief. ,,Ook ik kwam een keertje aan en ben gebleven. Het is zo’n hartverwarmende doelgroep, hun spontaniteit is echt overweldigend.” Tussen vrijwilligers ontstaan ook weer mooie vriendschappen geven ze alle drie aan. ,,We genieten van alle samenwerkingen die zijn ontstaan en gaan er met elkaar weer mooie avonden van maken.” 

De vrijwilligers kunnen niet wachten om te starten met de ontmoetingsavonden met elke keer een andere activiteit na een gezamenlijke maaltijd die verzorgd wordt door de keukenbrigade. ,,We zijn blij dat we omarmd worden door de stichting en dat De Klepper haar identiteit kan behouden,” aldus een enthousiaste Clausen.

Bijpraatmoment
Door de corona-versoepelingen kunnen de ontmoetingsavonden weer starten. Dit zal, is de verwachting, halverwege maart zijn met een frequentie van eens in de twee weken. Deelnemers worden via de mail op de hoogte gehouden, als ook de vrijwilligers. Voor laatstgenoemde groep staat een bijpraatmoment in De Til gepland op zaterdag 26 februari 14.00 uur. Tijdens dit moment worden een aantal praktische zaken besproken om de activiteit weer te starten. Koffie en thee staat klaar. Interesse om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij De Klepper of gewoon meer informatie, wees welkom. Eventuele interesse kan ook aangegeven worden via de mail: deklepper [at] detil.nl.