Fysiotherapie: van gezondheid tot gewichtloosheid

BewegingssimulatorZeven fysiotherapeuten, twee medewerkers en  een ergotherapeut werken dagelijks aan het herstel van de cliënten van Abrona. Dit gebeurt in Huis ter Heide, Maarssen en De Meern.

Gezondheid

Naast het geven van fysiotherapeutische behandelingen werkt de afdeling samen met artsen, groepsleiding en andere disciplines binnen het gezondheidscentrum. Hierin staan onder andere thema’s als gezond en lekker eten, voldoende beweging en het gezond ouder worden centraal.

Gewichtloosheidsimulator

Om continu een hoge kwaliteit van de fysiotherapie te waarborgen, houdt de afdeling haar kennis actueel via cursussen, opleidingen en samenwerkingen met collega-organisaties Amerpoort en Bartiméus. Dit leidt regelmatig tot innovatieve behandelingen en producten. 

Een opvallend voorbeeld is de gewichtloosheidsimulator, mede ontwikkeld door de sluiting van het therapiezwembad ‘De Waterman’ in de wijk Sterrenberg in Huis ter Heide. Dankzij een harnas kunnen rolstoelgebonden of revaliderende cliënten tóch oefenen met een vorm van lopen. Daardoor verbetert hun bloedsomloop, krijgen zij sterkere botten en ontstaat een betere ventilatie van hun botten. Met de simulator wordt ook onderzoek gedaan naar het loopvermogen en de conditie van de cliënten. De simulator werd aangeschaft met hulp van fondsen en bedrijven, zoals Stichting Voorzorg Utrecht, het Vaillant Fonds en de Vrienden van Abrona.