Juweeltje van een werkplek: Jonge moeder & boerin Marije vertelt hoe zij werk en prive combineert

Marije HoogerbruggeMijn naam is Marije Hoogerbrugge, ik ben getrouwd, moeder van een zoontje van 4 en een dochter van 2 en binnenkort verwachten wij ons derde kindje. Onlangs zijn we verhuisd vanuit de Meije naar een boerderij in Nieuwer Ter Aa. Mijn man werkt op de boerderij en ik twee dagen bij Abrona Kunst en Koffie in Kockengen.

Kennismaking met Abrona

Tijdens mijn opleiding heb ik twee stages gelopen bij Abrona. Hierna ben ik bij Stichting Philadelphia terecht gekomen. Toen er een vacature op een dagbestedingsgroep bij Abrona voorbijkwam, heb ik snel gesolliciteerd. Ook heb ik een poosje als Persoonlijk Ondersteuner op een woongroep gewerkt voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Na de geboorte van mijn zoon bleken het moederschap, de boerderij en de onregelmatige diensten moeilijk te combineren. Dus toen er een vacature bij Kunst en Koffie vrijkwam was de keuze snel gemaakt.

Kunst en Koffie

We maken bij Kunst en Koffie bijna alles zelf, van gebak tot soep en van verse koekjes tot de lunchgerechten. De cliënten kunnen in principe alles zelf, ze hebben mij alleen nodig om dingen te structureren, nieuwe vaardigheden aan te leren (d.m.v. een horecatraining) en om het werkklimaat goed te houden. Samen met de cliënten gaan we ook op zoek naar een werkplek buiten Kunst en Koffie. Zo werkt een cliënt 1 dagdeel bij de kapper. Uiteraard bieden wij begeleiding als dat nodig is. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor alles wat bij een lunchroom komt kijken zoals inkoop, onderhoud van apparatuur, reser- veringen en promotie.

 Juweeltje van een werkplek

Wat ik heel bijzonder vind, is hoe  iedereen met elkaar meeleeft. Het is een positieve en afwisselende werkplek en daar zorgen we met elkaar voor. Er wordt regelmatig gevraagd  hoe het met me gaat en hoe mijn weekend was. Vorig jaar is er een cliënt van Kunst en Koffie getrouwd. We zijn met elkaar naar de bruiloft geweest. Het geluk dat van die dag afstraalde was onbetaalbaar.

Ik hoop dat werkplekken zoals bij Kunst en Koffie blijven bestaan voor onze doelgroep. Een plek waar iedereen welkom is, waar je jezelf kunt zijn met de mogelijkheden om je te kunnen blijven ontwikkelen.

Werk en Privé

Ik denk dat het voor elke moeder lastig is om een jong gezin met werk te combineren. Het wonen op een boerderij zorgt ervoor dat er altijd wat te doen is. Doordat mijn man veel op de  boerderij werkt en vanaf vijf uur s ’ochtends al bezig is met het melken van de koeien, komt de zorg voor de kinderen grotendeels op mij neer. Dat was voor mij de reden om een dag minder te gaan werken. Het voordeel van een man rondom huis is wel dat we elkaar regelmatig zien en veel tijd met het gezin door kunnen brengen.

CliniClown

“Later wanneer ik groot ben…” zou ik heel graag een opleiding gaan volgen. Ik vind studeren namelijk super leuk om te doen, dus ik zou me graag nog eens in een nieuwe studie verdiepen. Wat die studie precies moet zijn,  wisselt nog wel eens.

Daarnaast zou ik heel graag CliniClown willen worden. Dit wil ik al vanaf mijn 12de. Ik ben ook al wel eens gaan kijken, stagelopen e.d. maar toen ik net klaar was met de opleiding Social Work vond ik mezelf nog te jong om dit te doen. Als ik meer levenservaring heb denk ik dat ik geschikter zou zijn voor het werk. Ik ben nu pas 31 en heb nog bijna 40 werkjaren voor mij liggen, dus er is nog tijd zat om nieuwe carrièrekansen te pakken.