Unieke stage ervaring bij Abrona voor studenten Sportacademie MBO Amersfoort

MBO Amersfoort en Abrona slaan de handen ineen om een unieke ervaring te bieden aan MBO-studenten. Vorig jaar lanceerden beide organisaties het pilotprogramma dat studenten de kans geeft om inzicht te krijgen in de gehandicaptenzorg en samen te werken met cliënten. Dit jaar bloeit het project verder op met 18 enthousiaste derdejaars studenten van de Sportacademie MBO Amersfoort, die elke donderdagochtend hun weg vinden naar de Kosmos van Abrona.

Verdeeld over 9 groepen gaan de studenten gedurende 8 weken hun stageopdracht, deelnemers op maat meer in beweging krijgen en/of de fitheid verbeteren, vormgeven. Stijn, fysiotherapeut en onderzoeker bij Abrona: “Deze pilot is onderdeel van het beweegprogramma dat ontwikkeld is door de academische werkplaats GOUD waar Abrona een van de samenwerkingspartners is.”

Bij Abrona worden de studenten opgevangen door begeleider Nina Saelmans, die als coördinator bij de Kosmos ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt. "We leren allemaal van elkaar, in deze weken is er veel uitwisseling van kennis en ervaringen. Niet alleen de studenten profiteren van onze expertise en inzichten, maar ook wij halen waardevolle lessen uit de interactie die studenten hebben met cliënten. Het is geweldig om te zien."

Niet zonder voorkennis beginnen  

Maar voordat de studenten echt aan de slag gaan, worden ze voorbereid. Ze duiken in lessen over gedragsverandering, sport & beweging en maken kennis met de  gehandicaptenzorg. En op de eerste dag van de stageperiode beginnen we met introductie bij Abrona waar verschillende medewerkers van Abrona vertellen over hun werk, welke activiteiten er zijn, wat de studenten kunnen verwachten en ze leren meer over de ondersteuning en zorg aan verschillende cliënten.

“Bij de Kosmos komen ook cliënten met een intensievere ondersteuningsbehoefte. Op de vraag wie van de studenten zou willen aansluiten bij deze groep cliënten, gingen er meteen 4 vingers omhoog,” vertelt KlaasJan. “heel leuk om te zien.” KlaasJan begeleidt de studenten vanuit de Sportacademie MBO Amersfoort.

Aansluiten bij behoeften van cliënten

Hoewel de studenten aanvankelijk weinig wisten over de gehandicaptenzorg, vinden ze al snel hun draai. Een relaxte sfeer heerst op de derde dag van hun stageperiode, en ze lijken moeiteloos verbinding te maken met de cliënten. "Het is een wisselwerking. We moeten de tijd nemen om hen te leren kennen, te begrijpen wat ze willen en kunnen om daar zo goed mogelijk op te kunnen aansluiten," deelt een van de studenten.

Van observatie tot gesprekken met cliënten en het ontwikkelen van plannen die aansluiten bij hun behoeften, de studenten gaan methodisch te werk. "Als je niet op hen afstemt, doen ze gewoon niet mee. Het draait allemaal om de behoeften en mogelijkheden van de cliënt," vult een andere student aan.

KlaasJan benadrukt: "De toewijding van de studenten aan de cliënten is bewonderenswaardig. Het is even wennen voor de cliënten, maar ze genieten echt van de aandacht."

Napraten is belangrijk

Na elke stage dag is er ruimte voor reflectie. Het is essentieel om te bespreken hoe de dag verliep en hoe de studenten zich voelen. Dat is belangrijk want er kunnen zich onverwachte situaties voordoen waar ze nog niet goed mee om kunnen gaan. 

De studenten sluiten na 8 weken af met een eindpresentatie voor medewerkers van Abrona en de cliënten. KlaasJan: “Vorig jaar leverde dat enthousiaste en ontroerende reacties op”. Ook volgend schooljaar staat de deur open voor studenten van MBO Amersfoort die willen deelnemen aan dit inspirerende programma bij Abrona.